Home VestiEkonomija Nervoza zbog sterlinga uoči samita

Nervoza zbog sterlinga uoči samita

by bifadmin

Sterling je oslabio jer su razgovori Velike Britanije i EU u Briselu nastavili da budu ćudljivi i razvlače se sinoć do ranih jutarnjih sati. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da uprkos napretku „još mnogo toga treba da se uradi“, dok je italijanski premijer Mateo Renci rekao novinarima „da je učinjeno nekoliko malih koraka napred kada je reč o migraciji i nekoliko koraka unazad kada je reč o dogovoru sa Velikom Britanijom“, navodi u analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci Džon Hardi (John Hardy).

Ulozi na ovom samitu su veoma visoki i ako se Dejvid Kameron danas ili tokom vikenda vrati kući praznih ruku u slučaju da se pregovori razvuku, to bi predstavljalo težak udarac za samopouzdanje u Evropi i Velikoj Britaniji. Japanski jen (JPY) bi mogao da izvuče ogromnu korist u odnosu kako na evro tako i na sterling, ali bi isto tako mogao da izvuče korist i američki dolar. Međutim, kako navodi Hardi, osnovna pretpostavka je da će dogovor biti postignut a da će Velika Britanija ići na referendum u junu, pre nego što bi izolovani sterling mogao biti pozitivan, posebno u odnosu na evro.

Kada je ogromna stiska zbog povećanja cena rizičnih deonica popustila i preokrenula se juče, jen je ojačao još agresivnije. Najistaknutija su bila tehnička dešavanja u odnosu EUR/JPY jer su probila ispod ključne zone od 126,00 na šta su stručnjaci Sakso banke nedavno u nekoliko navrata ukazivali.

Kako međutim navodi Hardi jasno je da se predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi i njegovi saradnici spremaju za još više ublažavanja na sastanku 10. marta. Sve dok je popuštanje više usmereno na finansijske uslove i bilanse stanja banaka nego na negativne kamatne stope ili besmisleno produžavanje programa kvantitativnog popuštanja, nova politika ECB bi mogla u skorijem periodu napredovati jer će Dragi želeti da izbegne onu vrstu razočaranja koju smo mogli da vidimo posle sastanka u decembru.

Predsednik FED ogranka u San Francisku Džon Vilijams (John Williams) juče je rekao da se nije predomislio u vezi sa politikom FED-a posle sastanka u decembru, kada je bio među onima koji očekuju četiri povećanja kamatne stope u 2016. Tim povodom, vredi napomenuti da je poslednjih nekoliko podataka o nezaposlenosti nastavilo da ukazuje na jako američko tržište rada. I ako postoji jedna stvar za koju tržište nije spremno a to je određivanje cene unazad u četiri skoka kamatnih stopa posle potpunog odbacivanja očekivanja o povećanju kamatnih stopa u prvim nedeljama 2016, zaključio je Džon Hardi.

Pročitajte i ovo...