Home VestiEkonomija Očekuje li nas burna nedelja na finansijskim tržištima?

Očekuje li nas burna nedelja na finansijskim tržištima?

by bifadmin

U toku nedelje biće objavljeno mnogo važnih ekonomskih vesti koje bi mogle dovesti do nadprosečno velikih pomaka na finansijskim tržištima.

Objavljeno je da je indeks potrošačkih cena u evrozoni u poslednjih godinu dana neplanirano pao -0,2%, što je daleko od ranije zacrtanog rasta od 1,9%. ECB će na idućem sastanku sledeće nedelje verovatno doneti ili barem obećati donošenje novih mera za podsticanje rasta stope inflacije u bliskoj budućnosti. Na osnovu toga investitori na finansijskim tržištima bi već ove nedelje mogli da počnu sa masovnom prodajom evra čime bi evropskoj zajedničkoj valuti srušili vrednost u odnosu na ostale valute.

U Kini će doći do objave vrednosti nekoliko indeksa proizvođačkih cena koji su dobar pokazatelj ukupne ekonomske aktivnosti ove zemlje. Budući da strah od značajnijeg usporavanja kineske ekonomije još nije u potpunosti splasnuo, ukoliko se ispostavi da su proizvođačke cene pale više od očekivanja, vrednost akcija širom sveta, ali i valuta kao što su australijski i novozelandski dolar, mogla bi naglo da padne.

Od podataka koji će biti objavljeni u sredu najvažniji će se odnositi na stanje zaliha sirove nafte u SAD. Očekuje se da će zalihe porasti za 3,5 miliona barela, što bi bilo loše za cenu nafte jer bi ukazivalo na nastavak prezasićenosti tržišta. Ukoliko dođe do neplaniranog smanjivanja zaliha, cena nafte bi mogla da poraste nekoliko odsto.

S druge strane, u petak će biti objavljeni podaci o stopi nezaposlenosti i broju novih radnih mjesta u SAD tokom februara. Očekuje se stopa nezaposlenosti od 4,9% i 195.000 novih radnih mesta. Ukoliko broj radnih mjesta bude značajno veći od očekivanog, američki dolar bi mogao naglo da ojača jer bi na osnovu popravljanja situacije na tržištu rada, FED mogao da počne brže podizanje kamatnih stopa.

Pročitajte i ovo...