Home VestiEkonomija Da li je cena brent sirove nafte porasla prebrzo, prerano?

Da li je cena brent sirove nafte porasla prebrzo, prerano?

by bifadmin

Tržište nafte pogađaju neke slabosti iz prošlosti- ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Sakso Banci, Ole Hansen, i pita se da li je do toga došlo prebrzo i prerano. 

Može se tvrditi da osnovne informacije u ovoj fazi verovatno ne podržavaju održiv skok na tržištima nafte. Do skoka je došlo na osnovu vesti o zamrzavanju proizvodnje a sledi sastanak krajem aprila na kome članice i nečlanice OPEK-a moraju da donesu odluku. Ako to ne učine, to bi moglo imati značajan uticaj na cenu. U SAD, u isto vreme, nastaviće da rastu zalihe tokom narednih nedelja, doći će do usporavanja i izvlačenja zaliha kako se budemo približavali maju mesecu, a još je nekoliko nedelja do toga, kaže Hansen.

“To su trenutno negativni uticaji ali verovatno najveća briga trenutno je činjenica da tokom poslednjih šest nedelja vidimo dramatično povećanje spekulativnih interesa na duže. Ako pogledamo kretanje cena brent nafte na grafikonu možemo videti da je cena neto dugih pozicija dostigla rekord. Za svaku kratku poziciju na tržištu sada postoji skoro 10 dugih pozicija. U ranijim prilikama, kada smo viđali da tržišta postaju suviše nagnuta na jednu stranu, često smo viđali oštar iznenadni oporavak u drugom pravcu, a to je rizik sa kojim se tržišta nafte sada suočavaju” objašnjava Hansen.

Probivši opet nivo iznad USD 40 postoji rizik u bliskoj budućnosti da ćemo morati da testiramo niže vrednosti. Prvi ključni nivo koji se nameće je USD35, a nakon toga takođe ćemo se suočiti i sa USD 33, ali u bliskoj budućnosti postoji rizik da vidimo da će cena brent sirove nafte otići do zone USD 35, a kasnije, u drugom kvartalu će se ustaliti na opsegu USD 35-40.

Pročitajte i ovo...