Home VestiPolitika i društvo Počeo novi krug Centrifuge

Počeo novi krug Centrifuge

by bifadmin

Drugu godinu zaredom program Superste.net startuje sa Centrifugom, s ciljem da podrži inovativne ideje formalnih i neformalnih grupa koje žele da razviju sopstvene projekte iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja za dugoročni doprinos zajednici. Konkurs je otvoren za nove ideje od 17. februara do 1. aprila, a zainteresovani sе mogu prijaviti putem platforme www.superste.net.

Program je namenjen timovima mladih kreativaca od 16 do 35 godina starosti, koji imaju ideje za doprinos razvoju društva. Cilj konkursa nije samo finansijska podrška, već da učesnici kroz intenzivan rad sa mentorima dobiju praktične savete kako da zadobiju podršku zajednice i nauče da strateški planiraju projekat i ostvare uspešne rezultate.

Program Centrifuga biće predstavljen u pet gradova počevši od 10. marta u Smederevu. Narednog dana, program će biti predstavljen u Nišu, a zatim u Kragujevcu (14. mart), Novom Sadu (15. mart) i Somboru (16. mart).

„Više od 190 prijavljenih projekata i oko 60.000 glasova koji su stigli preko platforme Superste.net u 2015. godini pokazuje da smo prepoznali potrebu i želju mladih da sjajnim idejama i projektima učestvuju u unapređenju zajednice. Radujemo se novom krugu i novim projektima koji će obogatiti našu zajednicu i inspirisati mlade ljude da budu kreativni i preduzimljivi“, objašnjava Andrea Brbaklić, izvršna direktorka u Erste Banci.

Prošle godine u okviru Centifuge nagrađeni su projekti: Debattlefield, za implementaciju kreativnog govorništva i debate u osnovnim i srednjim školama grada Niša i okoline, Putujuće iskrice bontona iz Novog Sada, za učenje najmlađih o lepom ponašanju i kulturi življenja, Omladinski kulturni centar Svetlost, Pimp your bike za obnove ili pravljenje bicikli, kao i edukovanje o ekološkim prednostima biciklizma, Revitalizacija za vraćanje sjaja užičkim muralima, Pozorišna predstava Izlaženje, Mjehur na mreži, Mape nevidljivog Balkana, Rosmersholm – šta se desilo sa našim idealima? kao i aplikacija Vučilo – Dolina magičnih reči. Specijalnu nagradu dobio je projekat Zvučna biblioteka, čiji je cilj izrada audio knjiga za slepe i slabovide sugrađane.

Program donacija Superste je razvijen i realizuje se u saradnji sa Fondacijom Dokukino. Kroz Superste programe će biti podeljeno 60.000 evra za društveno odgovorne projekte i mlade lidere.

Pročitajte i ovo...