/ Vesti / Poskupljenje struje trebalo bi odložiti za sledeću godinu
BiF Analize Čitajte B&F online

Poskupljenje struje trebalo bi odložiti za sledeću godinu

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio da bi odluka o poskupljenju struje trebalo da se odloži za sledeću godinu, kako to ne bi negativno uticalo na industrijsku proizvodnju.

This post has already been read 909 times!

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio da bi odluka o poskupljenju struje trebalo da se odloži za sledeću godinu, kako to ne bi negativno uticalo na industrijsku proizvodnju.

“Cena struje u Srbiji nije ekonomska, ali je pitanje da li zbog podrške industrijskoj proizvodnji, koja je vrlo klimava, novo poskupljenje treba da se sprovede baš ove godine ili može da se prebaci u narednu godinu”, rekao je Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Stamenković je podsetio da je misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon posete Srbiji u februaru navela da će se o poskupljenju struje razgovarati tokom naredne posete.

Prema njegovi rečima, MMF je tada saopštila i da nisu promenjeni rokovi u programu restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS) za ovu godinu koji se odnose na usklađivanje cene struje, prelazak tog javnog preduzeća u akcionarsko društvo i otpuštanje najmanje 1.000 radnika.

“Ovo nije sporno, ali je pitanje da li su svi rokovi i parametri restrukturiranja validini u trenutnim okolnostima”, dodao je on.

Stamenković je rekao da je poskupljenje struje moguće odložiti jer su rezultati poslovanja EPS-a drugačiji od onih koji su prognozirani u vreme kada su je sklopljen dogovor sa MMF-om.

Kako je naveo, prema preliminarnim rezultatima, EPS je u 2015. imao zaradu 2,5 milijarde dinara, umesto planiranog minusa.

Stamenković je rekao da nije tačno da je EPS prošlogodišnje poskupljenje struje prelio u povećanje zarada.

“Prosečne zarade u EPS-u u januaru ove godine su u dinar iste kao i zarade u prošloj godini”, rekao je on.

Stamenković je naveo i da je Fijatu u Kragujevcu potrebna proizvodnja novog modela i istakao da nije moguće održati maksimalnu proizvodnju iz 2013. godine, ako se proizvodi samo jedan model.

On je ocenio da bi i izvoz Fijatovih 5.000 automobila iz Srbije na rusko tržište bio jednokratan potez i da se postavlja pitanje šta bi bili detalji tog ugovora, odnosno da li izvoz bio uslovljen uvozom vozila sa ruskog tržišta.

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close