Home VestiEkonomija Preduzetnici u problemu zbog kašnjenja Poreske uprave

Preduzetnici u problemu zbog kašnjenja Poreske uprave

by bifadmin

Na adrese gotovo 220.000 preduzetnika koji porez plaćaju paušalno – po prethodno utvrđenoj osnovici, već dugo ne stiže plava koverta. To što im Poreska uprava ne šalje konačni obračun ne znači da porez ne moraju da plate. Naprotiv. Ali kašnjenje nadležne institucije im pravi probleme.

Poreska uprava kasni. To nije vest. Nije ni da preduzetnici koji porez plaćaju na osnovu rešenja Poreske uprave – takozvani “paušalci” još nisu dobili obračun. Ali to ne umanjuje glavobolju zanatlijama, arhitektama, poslastičarima, svima čiji godišnji prihod ne prelazi šest miliona dinara.

“Oni ne mogu dobiti poresko uverenje da su izmirili poreske obaveze, samim tim ne mogu ostvariti neka prava koja imaju, pre svega prava iz zdravstvenog osiguranja, ne mogu da overe zdravstvene knjižice za sebe i članove svojih porodica, zatim ne mogu da apliciraju za dobijanje kredita, ne mogu da učestvuju u postupcima javnih nabavki”, kaže Vesna Nešić iz Saveza računovođa Srbije.

Zašto? Poreska uprava ne odgovara. Poznato je da su paušalci obavezni da porez plaćaju mesečno po starom do konačnog obračuna. Ako su platili manje, doplate. Ako su preplatili, to im je akontacija. Problem je što rešenje ne stiže.

“Oni su uskraćeni time što su njihove pare zarobljene, ne mogu da ulože te pare u unapređenje svoje delatnosti ili za neke druge namene”, kaže Nešićeva.

Oni koji su posao pokrenuli prošle godine namučili su se da dobiju prvo rešenje bez kojeg ne znaju koliko porez treba da plate.

Očekuje se da će Vlada menjati akt koji uređuje paušalno oporezivanje. Prema važećem, osnovica je prosečna zarada isplaćena u prethodnoj godini. U obzir se uzima i mesto u kojem je radnja, broj zaposlenih, godine preduzetnika.

Od nove Uredbe očekuje se da sistem učini efikasnijim. Dok se ne usvoji, Poreska uprava bi morala da nastavi da dostavlja obračune po staroj.

“Ako je namera da se promeni način oporezivanja onda mora da se promeni i propis, ali promena propisa uvek deluje ubuduće”, kaže Biljana Bujić, poreski stručnjak, KPMG.

Od nove uredbe očekuje se da tehnički omogući da i paušalci od početka 2018. prijave dostavljaju elektronski.

Izvor: RTS, eKapija

Pročitajte i ovo...