Home VestiEkonomija Slabo trgovanje na Produktnoj berzi

Slabo trgovanje na Produktnoj berzi

by bifadmin

Tržište roba iz sektora primarnog agrara već duži period je u ozbiljnoj krizi. Trgovanja skoro da i nema, izvoz je višestruko manji nego prethodnih godina, a cene u kontinuitetu padaju i najniže su u poslednjih sedam godina. U takvoj atmosferi svaka naredna nedelja se očekuje kao kriitična donja tačka daljeg pada cena i početak cenovnog oporavka ovih roba. Nažalost, ni nedelja za nama nije donela takav obrt na tržištu. Naprotiv, cene su u daljem padu. To je ujedno i vest nedelje sa “Produktne berze” u Novom Sadu. Promet od svega 325 tona robe je praktično na nivou ststističke greške, a za 59,38% je manji nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometa je iznosila 6.223.250 dinara ili 61,64% manje u odnosu na isti pokazatelj u prethodnoj nedelji.

Cena pšenice iz nedelje u nedelju obara sopstvene rekorde u pogledu najnižih cena. To se desilo i protekle nedelje. Najniža cena iz prethodne nedelje, od 15,90 din/kg bez PDV, je u nedelji za nama korigovana za 0,10 dinarA nadole i sada je aktuelna najniža sezonska cena pšenice roda 2016. godine 17,38 din/kg , odnosno 15,80 din/kg bez PDV. U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je pad od 0,63%. Ovako mali procentualni pad ne bi zavređivao veću pažnju sa aspekta analize da se on nije desio na već inače izuzetno nisku cenu pšenice u prethodnoj nedelji.

Kukuruza ima mnogo u skladištima, ali ga malo ima na tržištu. Ova roba je u protekloj nedelji bila potpuna neinteresantna tržišnim akterima, pa nije bilo ni trgovanja ovom robom.

Soja drži kontinuitet trgovanja preko “Produktne berze”, ali i kontinuitet pada cene. U protekloj nedelji zaključen je jedan kupoprodajni ugovor u trgovanju ovom robom i to po ceni od 40,37 din/kg ( 36,70 bez PDV), što je nov cenovni minimum ove robe. Inače, u odnosu na prethodnu nedelju to je pad od 3,42%.

 

los rpomet

 

PRODEX

Samo dva artikla bila su predmet berzanskog trgovanja, tokom protekle nedelje i to pšenica i soja. Za oba tržišta zajednički je podatak o daljem padu cene.

I dok je cena pšenice, u odnosu na prethodnu nedelju, minimalno pala za 0,10 din/kg, dotle je cena soje u značajnijem padu i pored nagoveštaja s kraja nedelje da se ista polako oporavlja. Ipak, kako je sa stanovišta statistike bitno ono što je prometovano i registrovano, stoji konstatacija da se tokom proteklih nedelju dana sojom trgovalo po ceni od 36,70 din/kg, bez PDV-a, što je za čitavih 1,30 din/kg, niže nego prethodne nedelje.

Kako su i pšenica i soja implementirani u vrednosnu korpu PRODEX-a, logično je da je i ovaj indeks u padu, u odnosu na prošli petak i to za 0,65 indeksnih poena, beležeći svoju aktuelnu vrednost od 197,05 indeksnih poena, što ujedno predstavlja i najnižu vrednost ovog berzanskog indeksa još od novembra 2014.godine.

SVET

Početkom nedelju su pogodni vremenski uslovi u Argentini, slabija potražnja za američkim žitaricama i jačanje dolara gurali cene na dole. U drugoj polovini nedelje su tehnički razlozi, pre svega pokrivanje kratkih pozicija od strane fondova uticali na rast cena fjučersa na žitarice. Indeks cene hrane, koji objavljuje FAO, je na nivou od 150,2 poena, što je najniži nivo u poslednjih 7 godina. Informa je obnovila svoju procenu proizvodnje kukuruza u Brazilu, koja iznosi 82,5 mil. t, naspram prošlomesečne procene od 81,6 mil.

U odnosu na kraj prošle nedelje martovski fjučers na pšenicu je skuplji za 1,80%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji sa 0,51%.

Razlozi cenovnih pomeranja na tržištu žitarica su bili pokretači cena i na tržištu roba iz soja kompleka. Informa procenjuje da će proizvodnja soje u Brazilu iznositi 101,3 mil t. naspram prethodne procene od 100,5 mil. Procena za Argentinu iznosi 59 mil. tona soje (1 mil. tona manje nego prošlog meseca).

U čikagu je u poslednjih nedelju dana soja pojeftinila za 0,32%, dok je sojina sačma skuplja za 0,77%.

Dešavanja na čikaškoj berzi su se preslikavala i na evropske berze. Prema AGPM-u, usled slabih prinosa u 2015. godini i nepovoljnih dešavanja na tržištu, u francuskoj se procenjuje da će doći do pada površina pod kukuruzom za 6%. Iznenađenje je predstavljalo i odsustvo francuskih prodavaca na poslednjem tenderu pšenice koji je organizovao egipatski GASC.

Pšenica je u Francuskoj pojeftinila za 1,03%, za razliku od kukuruza koji je poskupeo za 1,55%. U Budimpešti su novoposmatrani fjučersi na pšenicu i kukuruz pojeftinili za 2,42%, odnosno 1,83%.

Negativan cenovni trend na tržištu žitarica je nastavljen i u februaru, periodu godine kada cene uglavnom beleže rast. Obilne zalihe, kako na domaćem tako i na svetskom tržištu, uz pogodne vremenske uslove za ovo doba godine i posledično tome slab izvoz, doprineli su nižim cenama.

Pročitajte i ovo...