Home VestiEkonomija U četvrtak moguće nagle promene kursnih lista

U četvrtak moguće nagle promene kursnih lista

by bifadmin

U četvrtak se održava redovni sastanak Veća guvernera ECB na kojem bi mogle biti donesene odluke koje mogu da uzrokuju nagle i velike promene kursa evra u odnosu na većinu ostalih najvažnijih valuta na svetu.

Naime, dosadašnje mere koje je ECB poduzimala nisu ispunile očekivanja. Jedan od glavni zadataka ECB je postizanje stope inflacije u evrozoni od nešto ispod 2% godišnje, a po poslednjim merenjima, indeks potrošačkih cena, koji je jedan od glavnih pokazatelja nivoa inflacije, ne samo da nije rastao, nego je pao za 0,2%.

Mnogi analitičari i investitori na finansijskim tržištima smatraju da će ECB na ovom sastanku biti prisiljen da preduzme nove mere kako bi sprečio deflaciju i podstakao ekonomski rast u Evropi.

Mere koje su na raspolaganju ECB su dodatno spuštanje kamatnih stopa u negativnu teritoriju (npr. spuštanje kamatne stope na depozite banaka sa trenutnih -0,3% na -0,4%), povećanje iznosa kojeg direktno ubrizgava u finansijski sistem evrozone sa 60 na 80 milijardi evra mesečno ili bilo šta drugo što bi dovelo do dodatnog slabljenja evra u odnosu na ostale valute.

Slabljenjem evra smanjio bi se uvoz i povećao izvoz zemalja članica evrozone, pa bi proizvodnja u evrozoni porasla, što u pravilu dovodi do rasta plata i cena proizvoda i usluga, a to je upravo ono što ECB želi.

Na grafikonima sentimenta tržišta dostupnim na stranicama Admiral Markets-a vidi se da od investitora, čije su pozicije vidljive u ovom trenutku, njih 54% očekuje slabljenje evra, dok se iz izveštaja o pozicijama velikih špekulanata sa tržišta fjučersa u Čikagu vidi da približno 61% njih očekuje pad vrednosti evra u odnosu na američki dolar.

Analitičari Admiral Markets-a takođe smatraju da je u četvrtak, kao i narednih meseci, slabljenje evra u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta izgledniji scenario od jačanja. To znači da bi američki dolar, britanska funta, japanski jen trebalo da jačaju u odnosu na evro. ECB, koja je krajem prošle godine razočarala učesnike na finansijskim tržištima i uzrokovala jačanje evra od 7%, sada verovatno ništa neće prepustiti slučaju, pa će značajno popustiti monetarnu politiku.

Predsednik ECB će u obraćanju javnosti vrlo verovatno odlučnom i agresivnom retorikom opravdati nužnost radikalnih mera i obećati da će preduzeti sve što je potrebno da ispuni ciljeve ECB, što bi odmah trebalo dovesti do naglog slabljenja evra u odnosu na ostale valute. Budući da je evro trenutno samo 9% jači od američkog dolara, ukoliko ECB ispuni očekivanja postoji realna mogućnost da će u toku godine evro barem na kratko postati slabiji od američkog dolara.

Pročitajte i ovo...