Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Novac za Južni tok

B&F reč nedelje: Novac za Južni tok

by bifadmin

Javnost je razumela da gasovoda Južni tok neće biti, ali retko kome je poznato šta se dogodilo sa 30 miliona evra koje je pre tri godine, kad je formirano zajedničko preduzeće za taj gasovod, Vlada Srbije dala kao garanciju. Potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović je izgleda jasno, čim je izjavila da je taj novac potrošen.

Kada ga je novinarka Insajdera upitala šta se dogodilo sa pomenutim novcem premijer Vučić je tačno pre devet dana obećao da će preispitati kako su potrošena sredstva od neuspelog projekta Južni tok.

Novinarka se interesovala i za pitanje zašto je ćerki firmi iz ovog projekta nakon što je on obustavljen uplaćeno 17,8 miliona evra. Premijer je odgovorio da će se postarati da vlada dostavi te podatke.

Istog dana, redakcija Insajdera zabeležila je još jedan neuspeh u pokušaju da sazna na šta su potrošena sredstva odvojena za Južni tok. Naime, umesto odgovora na ovo pitanje direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je novinarki Insajdera postavio pitanje koliko košta obezbeđenje urednice ovog portala Brankice Stanković, koje joj je dodelila država i čije ukidanje je ona pre godinu dana na ličnu odgovornost zatražila.

Na ovo su reagovala mnoga strukovna udruženja, između ostalih i NUNS u čijem saopštenju piše: „Brankici Stanković je obezbeđenje dodeljeno jer je, zbog onoga o čemu je pisala, godinama izložena brutalnim pretnjama i pritiscima. To, dakle, nije posledica njene volje ili nekog hira, nego činjenice da srpsko društvo još nije uspelo da obezbedi uslove za normalan rad svih novinara i da su različiti centri moći i nasilničke grupe izvor ozbiljnih pretnji“.

Kada se malo slegla prašina posle ovog skandala, očekivali smo da ćemo napokon videti podatke o trošenju novca opredeljenog za Južni tok. Zato smo prošle nedelje pratili pojavljivanje ovog pojma u svim medijima i iznenadili se kada smo zaključili da je vrlo brzo zaboravljen u javnosti. Naime, o trošenju novca za Južni tok pisano je samo dva puta, i to jednom od strane našeg časopisa.

 

Novac za Južni tok 2

 

Pojavila se međutim neproverena vest da će projekat biti obnovljen tj da su na trasi gasovoda počeli opet radovi, ali još daleko od Srbije. Ruska agencija RNS objavila je da su joj u moskovskoj kancelariji „Štrabaga“ potvrdili da se radovi na postavljanju tunela kroz planinski venac odvijaju na zahtev „Gasproma“ u okviru projekta „Južni tok“. Predstavnik kompanije nije naveo zbog čega se prave tuneli, pozvavši se na mogući „strateški značaj objekta“. Međutim, prema zvaničnim informacijama ovaj projekat je zatvoren i „njegov status nije promenjen“.

S obzirom na izjavu ministarke Mihajlović da je novac za Južni tok potrošen i da neće biti vraćen, ostaje pitanje da li će naša država ako projekat bude obnovljen morati da odovoji novih 30 miliona evra, i odakle, odnosno da li postoji mogućnost da se uđe u trag potrošenom novcu s obzirom na opredeljenje naše Vlade da štedi i racionalizuje državu.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...