Home VestiEkonomija Centralne banke ponovno u fokusu investitora

Centralne banke ponovno u fokusu investitora

by bifadmin

Nakon prošlonedeljnih govora predstavnika evropske, britanske i australijske centralne banke, i ove nedelje bi upravo centralni bankari mogli da prouzrokuju nova pomernaja na finansijskim tržištima.

Od američke centralne banke ne očekuje se mnogo. Ako se ispuni očekivanje o ovonedeljnom zadržavanju referentih kamatnih stopa na istom nivou, ne bi trebalo da dođe do značajnije promene vrednosti dolara u odnosu na ostale valute.

Očekivanja od japanske centralne banke mnogo su veća. Spuštanje kamatnih stopa u negativnu teritoriju pre nekoliko meseci nije dalo praktično nikakve rezultate, te je čak neplanirano dovelo do novog talasa jačanja jena u odnosu na dolar od gotovo 10%. Većina dobro upućenih ljudi koji prate aktivnosti centralnih banaka smatraju da postoji realna verovatnoća da će japanska centralna banka na sastanku koji se održava ove nedelje ili dodatno spustiti kamatne stope ili otvoreno najaviti neke nove mere u budućnosti. Rezultat u oba scenarija bi trebalo biti slabljenje jena. U narednih nekoliko meseci jen bi mogao da oslabi čak i do 10% u odnosu na sadašnju vrednost prema američkom dolaru.

Kanadska centralna banka je u sličnoj situaciji kao i japanska. Kanadska valuta jača već mesecima, a ekonomska situacija nije bajna. Postoji mogućnost da će guverner centralne banke u svom obraćanju javnosti pokušati da spreči dalje jačanje svoje valute.

Najavljeno je i obraćanje guvernera Švajcarske centralne banke, ali se ne očekuju bitnije promene.

Tačan raspored objava svih bitnih ekonomskih pokazatelja moguće je videti na ekonomskom kalendaru Admiral Markets-a.

Pročitajte i ovo...