Home VestiEkonomija Četvrtina zaposlenih na crno

Četvrtina zaposlenih na crno

by bifadmin

Rad na crno je još jedan od najozbiljnijih problema u privredi, a najzastupljeniji je u građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini. Procenjuje se da između četvrtine i petine radnika u našoj zemlji radi na crno. Prethodnih sedmica, inspekcije rada su širom zemlje pojačano kontrolisale rad na crno i već se vide rezultati.

Od početka godine, na teritoriji Južnobačkog okruga, Inspekcija rada sprovela je oko 1.000 inspekcijskih nadzora, kaže načelnica Inspekcije rada Južnobačkog okruga Ljiljana Stojšić.

„Na radu smo zatekli 2.223 osobe, a od tog broja 597 njih je radilo na crno, što je negde oko 27%“, kaže Stojšićeva.

Inspekciji rada Južnobačkog okruga građani i anonimno mogu da prijave rad na crno, podseća Stojšić.

„Imamo i anonimne prijave i one, da tako kažemo, redovne, gde se zaposleni potpisuju. U ovom periodu imamo 50 anonimnih i oko 10 redovnih prijava, koje su ukazivale na te probleme“, navodi Ljiljana Stojšić.

Inspektori rada prošle godine su širom Srbije zatekli više od 16.500 neprijavljenih radnika, kaže državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović. Prema njegovim rečima, Zakon o inspekcijskom nadzoru, doprineo je smanjenju neformalnog rada na crno.

„Republički zavod za statistiku dao je jedan značajan podatak, a to je da je došlo do značajnog smanjenja neformalnog rada na crno, skoro za 5%. To je, pretpostavljam, rezultat svih onih inspekcijskih nadzora koji su sprovedeni u celoj prošloj godini, a posebno od početka primene samog Zakona o inspekcijskom nadzoru“, ocenjuje Ožegović.

Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj kaže da se radu na crno može stati na put represivnim i podsticajnim merama.

„Kada govorimo o represivnim merama, to su svakako bolje kontrole inspekcija. S druge strane, kod onih podsticajnih, krenula je mera zapošljavanja novih radnika gde se dobija povraćaj do 70% poreza i doprinosa“, kaže Radak.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj je, u okviru Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, predložila niz mera, među kojima i da preduzetnici u prvih šest meseci budu oslobođeni poreza i doprinosa na zarade, kao i da firmama bude smanjen porez na dobit. U NALED-u očekuju da nakon formiranja nove vlade, te mere budu usvojene i da što pre počne primena Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Izvor: RTV, eKapija

Pročitajte i ovo...