Home VestiEkonomija EU traži od Kine da smanji proizvodnju čelika

EU traži od Kine da smanji proizvodnju čelika

by bifadmin

Lideri zemalja članica EU sastali su se juče u Briselu da bi izvršili pritisak na Kinu da smanji proizvodnju čelika, kako bi se sprečilo zatvaranje fabrika i otpuštanje radnika u Evropi.

Francuski ministar privrede Emanuel Makron rekao je na konferenciji za novinare u Brižu da „Kina mora da shvati da EU nije varijabla za usklađivanje tokova na svetskom tržištu“.

Makron će zajedno sa evropskim, američkim, indijskim i kineskim zvaničnicima i predstavnicima Evropske komisije i Svetske trgovinske organizacije učestvovati na forumu u Briselu pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

„Kina krši zakone globalnog tržišta subvencionisanjem proizvodnje čelika, što dovodi do pada cene i uništavanja evropskih proizvodnih kapaciteta, što je nedopustivo“, rekao je Makron.

Britanski državni sekretar za kompanije Sadžid Džavid ocenio je da je prekomerna proizvodnja čelika ozbiljan problem koji nije moguće brzo rešiti.

Indijski gigant Tata Stil (Tata Steel) pre nedelju dana je zbog lošeg poslovanja prodao jednu od svojih fabrika u Velikoj Britaniji.

Kinu, koja je najveći svetski proizvođač čelika, konkurenti na tržištu optužuju da prekomernom proizvodnjom utiče na pad cena.

Generalna sekretarka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Mari Kiviniemi izrazila je nadu da će učesnici foruma postići sporazum koji će doprineti poboljšanju situacije na tržištu čelika.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrem ocenila je u govoru na simpozijumu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj da je ograničavanje prekomerne proizvodnje čelika presudno za opstanak mnogih kompanija.

Kineska agencija Nova Kina u danas objavljenom komentaru navela je da svetu nije potreban globalni tržišni rat i da se problemi ne mogu rešavati medjusobnim optužbama i zaštitom protekcionizma, koji je glavni uzrok otpuštanja radnika.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...