Home VestiEkonomija Imovina „Dunav fonda“ dostigla sto miliona evra

Imovina „Dunav fonda“ dostigla sto miliona evra

by bifadmin

Nakon devet godina rada, „Dunav dobrovoljni penzijski fond“ i dalje je lider na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji. O snazi „Dunav DPF-a“ govori činjenica da je imovina Fonda dostigla sto miliona evra (12,3 milijarde dinara), odnosno više od 41% tržišnog učešća. U 2015. ostvaren je prinos od 16,26%.

„Na rast imovine je, pored uplata članova i poslodavaca, uticao prinos ostvaren od investiranja sredstava. Za svaki fond važno je da ostvaruje dugoročan i stabilan rast sredstava svojih članova. Ponosni smo što je i u pogledu petogodišnjeg prinosa sa 12,48% „Dunav fond“ na prvom mestu u svojoj delatnosti“, naglasio je Zoran Milivojević, izvršni direktor DPF-a.

Obaveza Društva je da se aktivnom politikom plasiranja sredstava, pored prinosa, članovima Fonda obezbedi i sigurnost, to jest nivo rizika svede na najmanju moguću meru, dodao je Milivojević. U skladu s tim, sredstva fonda se u najvećoj meri plasiraju u državne hartije od vrednosti, i to više od 70%. Investiciona politika je koncipirana tako da se imovina zaštiti i od valutnih kretanja, pa je oko 7% sredstava plasirano u valutne instrumente. Sve to pokazuje uverenje da u ovom trenutku neće doći do znatnog slabljenja dinara.

 

Struktura članova

Od preko 83.000 članova, preovlađuju zaposleni u čiju korist poslodavci uplaćuju dopunske doprinose – njih 88%, dok individualnih članova ima 12%. To predstavlja blagi rast učešća fizičkih lica koja iz sopstvenih sredstava štede za starost. Muškaraca je 61%, a žena 39%. Prosečna uplata iznosi 4.900 dinara, dok je prosečno životno doba članova 46 godina. Prosečan iznos na njihovim računima je 143.000 dinara.

 

Isplata penzija

Iz fonda je isplaćeno 35.000 jednokratnih suma u vrednosti od 2,7 milijardi dinara, a redovno se isplaćuje 131 penzija. U dobrovoljnim penzijskim fondovima akumulirano je oko 30 milijardi dinara, koliko iznosi štednja za starost više od 190.000 građana.

 

Donacije

Kao dugogodišnji donator Prihvatilišta za odrasla i stara lica, Društvo je i ove godine pomoglo ovu instituciju obezbedivši servis svih tehničkih aparata namenjenih pripremi hrane, kao i medicinski materijal. Na ovaj način „Dunav društvo“ nastavlja da pomaže zajednici u kojoj posluje, a društveno odgovornim aktivnostima podržava ugrožene grupe stanovništva. Društvo ujedno poziva sve koji su u prilici da pomognu ovu instituciju, po svemu jedinstvenu u našoj zemlji.

Pročitajte i ovo...