Home VestiEkonomija SAP zabeležio snažan rast tokom prvog kvartala 2016. godine

SAP zabeležio snažan rast tokom prvog kvartala 2016. godine

by bifadmin

Posle rekordnog završetka 2015. godine, SAP je u prvom kvartalu ove godine zabeležio stabilan rast, iako je taj period sezonski najslabiji kvartal. Glavni nosioci dobrih rezultata su porast cloud usluga i novi korisnici S/4HANA aplikacija.

„Očekujemo povećanje poslovnog uspeha kako godina bude prolazila, što je u potpunom skladu sa našim vodiljama za celu godinu. SAP nastavlja da bude kompanija sa izuzetno profitabilnim rastom“, izjavio je Bil Mekdermot, direktor kompanije SAP.

SAP je zabeležio snažan rast u cloud uslugama, veći od očekivanog. Prihod od pretplata na cloud usluge i usluge održavanja u prvom kvartalu 2016. godine porastao je za 33 odsto. S obzirom na ubrzan rast cloud usluga, zabeležen je i rekordni odnos tog prihoda u odnosu na ukupan prihod kompanije, pa tako sada cloud nosi 69 odsto ukupnog prihoda u prvom kvartalu ove godine.

Najveći uspeh zabeležen je u EMEA (Evropa, Srednji istok i Afrika) i APJ (Azijsko-pacifički) regionima. U Latinskoj Americi su se osetile posledice političke i makroekonomske stabilnosti, dok je severna Amerika zabeležila slabiji početak godine, imajući u vidu snažan završetak prošle.

Rast S/4HANA nastavio se i ove godine, pa je tako u prvom kvartalu 2016. godine dodato 500 novih korisnika, od kojih 30 odsto predstavlja potpuno nove korisnike SAP usluga.

Očekivanja za 2016. godinu

Bazirano na konstantnom rastu u segmentu clouda, kompanija SAP očekuje da će do kraja 2016. godine prihod za pretplatnike na cloud usluge i podršku biti između 2,95 – 3,05 milijardi evra. Kompanija očekuje da će ukupni prihod u 2016. od clouda i softvera porasti za 6% – 8% u odnosu na 2015.

Takođe, SAP očekuje da će u 2016. profit iz poslovanja biti između 6,4 i 6,7 milijardi evra (u 2015. iznosio je 6,35 milijardi evra).

Pročitajte i ovo...