Home VestiEkonomija Schneider Electric: Internet of Things kao pokretač daljeg tehnološkog razvoja

Schneider Electric: Internet of Things kao pokretač daljeg tehnološkog razvoja

by bifadmin

Kompanija Schneider Electric Srbija predstavila je rezultate globalnog istraživanja o načinima kako kompanije koriste ili planiraju da koriste Internet of Things (IoT) kao ozbiljan poslovni alat do 2020. godine. Rezultati istraživanja ove nove tehnologije zasnovane na povezivanju uređaja i senzora na internet mrežu, pokazuju da će do 2020. godine biti povezano najmanje 50 milijardi uređaja, a ova tehnologija će dovesti do prave revolucije i funkcionisaće kao izvor inovacije.

„Pojam Internet of Things u segmentu poslovanja kompanije Schneider Electric podrazumeva instalaciju raznih senzora i njihovo povezivanje, kako bi se dobila funkcija prepoznavanja, praćenja, nadzora i upravljanja u objektima. Primena ove tehnologije dovešće do ušteda kroz automatizaciju. Na primer, automatizacija u zgradama i industrijama predstavlja najviši potencijal za godišnju uštedu koja može ići i do 63 odsto, pa ne čudi što gotovo polovina anketiranih planira da implementira IoT podržane sisteme automatizacije zgrada u narednih dve godine. Siguran sam da će priča o Intenet of things tehnologijama, kao i naša rešenja u ovoj oblasti tek biti aktuelna na domaćem tržištu“, istakao je Dejan Marković, generalni direktor kompanije Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru.

Marković je istakao i da je kompanija Schneider Electric u prošloj godini ostvarila obrt od oko 27 milijardi dolara, od čega je između 3 i 4 odsto odvojeno za dalja tehnološka istraživanja i razvoj.

Istraživanje Schneider Electrica na ovu temu je sprovedeno u 12 zemalja i na 2500 korisnika, a rezultati ukazuju da nas očekuje sledeći talas digitalne transformacije u kom će radna snaga biti sve više digitalno i mobilno aktivna. Na taj način će Internet of things tehnologija pomoći zemljama i njihovim ekonomijama da odgovore na najveće izazove sa kojima se suočava naša planeta, uključujući globalno zagrevanje, nestašicu vode i zagađenje. Poboljšanje upotrebe resursa identifikovano je kao benefit broj jedan koji IoT pruža društvu u celini.

Takođe, zahvaljujući ovoj tehnologiji očekuje se podsticaj saradnje industrije i vlada na unapređenju globalnih standarda sajber bezbednost, s obzirom da će doći do porasta poverenja transfera na cloud. Ranije neiskorišćeni podaci omogućiće kompanijama da podignu korisničko iskustvo na sledeći nivo i doprineće efikasnosti i smanjenu troškova (63% ispitanih kompanija planira da koristi IoT kako bi analizirala podatke koji će im pomoći da bolje odgovore na njihove zahteve).

Mrežu lokalnih partnera kompanije Schneider Electric trenutno čine tri licencirana preduzeća sa proizvodnim pogonima u Srbiji (u Dobanovcima, Batajnici i Čačku), kao i više od 80 domaćih firmi koje čine distributivno-prodajnu mrežu kao i mrežu specijalizovanih partnera. Kroz partnerski odnos sa domaćim firmama, ulaganje u obrazovanje, podršku domaćoj proizvodnji softvera i sistema (kroz razvojni centar u Novom Sadu), Schneider Electric je u poslednjih nekoliko godina postao nosilac novog pravca u srpskoj energetici.

Pročitajte i ovo...