Home VestiEkonomija Španski ministar podneo ostavku zbog Panamskih dokumenata

Španski ministar podneo ostavku zbog Panamskih dokumenata

by bifadmin

Još jedan političar morao je da podnese ostavku zbog curenja Panamskih dokumenata. Naime, španski ministar za industriju Hose Manuel Sorija povukao se sa pozicije pošto su u javnost dospeli podaci o njegovoj povezanosti sa ofšor kompanijama u Panami i Džerziju.

Sorija tvrdi da ništa nije radio sa ovim kompanijama a da je ostavku podneo kako navodna afera ne bi oštetila ugled čitave vlade u kojoj se nalazi, kao i Narodne partije, posebno sada kada se španija suočava sa potencijalnim izborima.

Da podsetimo, ove nedelje štampa je dosta pisala o reakciji španskog ministra na optužbe da je sarađivao sa ofšor kompanijama, koje je on prvo demantovao tvrdeći da se njegovo ime na listi pojavilo greškom, što bi možda prošlo u Srbiji, da bi se potom ono pojavilo u drugim dokumentima povezanim sa ofšor kompanijom sličnog naziva samo registrovanom u Velikoj Britaniji. Takođe su objavljeni i njegovi potpisi na papirima ovih firmi.

Sorija je drugi političar koji je morao dati ostavku posle objavljivanja Panamskih dokumenata. Prvi je bio islandski premijer Sigmundur David Gunlaugson koji se povukao sa svoje pozicije kada su objavljene njegove veze sa nekim ofšor kompanijama.

U Rahojevoj vladi Sorija neće biti prvi ministar koji se povukao zbog skandala vezanog za finansijske malverzacije. Pre njega je to učinila ministarka zdravlja Ana Mato u 2014.

Pročitajte i ovo...