Home VestiEkonomija Većina studija predviđa negativan uticaj Brexita na britansku ekonomiju

Većina studija predviđa negativan uticaj Brexita na britansku ekonomiju

by bifadmin

Kako se približava referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, tako je sve više predviđanja o ekonomskim posledicama ili benefitima od istog.

Šest najznačajnijih studija pokazuje koliko je teško predvidati samo uticaj izlaska Britanije iz Unije na njen BDP, a kamoli druge ekonomske pokazatelje. Prema Centru za istraživanja ekonomskih politika njen bruto nacionalni proizvod bi bio smanjen od 1,24% do 1,77%, prema Insitutu za ekonomske poslove uticaj na britanski BDP bi se mogao kretati između -2,6% i 1,1%, prema Open Europe između -2,2% i 1,55%, prema Centru za ekonomski učinak, LSE između -2,6% i 1,3%, Oxford Economics prognozira pad od 0,10% do 3,9% a PwC predviđa da će britanski BDP do 2020. godine biti smanjen od 3% do 5,5%.

Evropskeptici i oni koji se zalažu za ostanak Britanije u EU saglasni su u jednom: kratkoročni uticaj na ostrvsku ekonomiju će definitivno biti negativan. Nesigurnost u vezi sa budućim trgovačkim ugovorima je već umanjila poverenje u sterling a vidi se da su i investitori sve više na oprezu. Britanska centralna banka smatra Brexit najvećim rizikom po finansijsku stabilnost.

Dugoročni efekti Brexita na britansku ekonomiju su već tačka sporenja mnogih ekonomista i političara, mada većina misli da bi i oni mogli biti negativni iz više razloga – pada trgovine sa EU (koji bi mogao iznositi čak 55%), pada stranih investicija isl.

 

 

Izvor: Ekonomist

Pročitajte i ovo...