Home VestiEkonomija Aerodrom „Nikola Tesla“ sa najslabijom stopom rasta u regionu

Aerodrom „Nikola Tesla“ sa najslabijom stopom rasta u regionu

by bifadmin

Najprometnijih deset aerodroma na teritoriji bivše Jugoslavije uslužili su preko četiti miliona putnika tokom prva četiri meseca ove godine, a lidersku poziciju u pogledu rasta drži aerodrom u Skoplju, piše portal „EX-YU Aviation News“.

Ovaj aerodrom u Makedoniji zaključno sa aprilom uslužio je 466.956 putnika što je povećanje od 25% u odnosu na isti period prošle godine. Sledi Dubrovački aerodrom sa rastom od 21% nakon jake sezone tokom zime. Iako su zvaničnici ove kompanije najavili rast od 3% za ovu godinu, ovaj aerodrom očekuje prometno leto s obzirom da će na njega sletati 54 avio-kompanije iz 24 zemlje. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ je zadržao poziciju najprometnije vazdušne luke u regionu sa 1,2 miliona putnika, registrovavši pad od 2,7% u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo smanjenje je pre svega posledica pada broja avio-operacija. Uprkos ovom negativnom trendu, beogradski Aerodrom očekuje da će uslužiti oko pet miliona putnika ove godine. Ljubljanski aerodrom je takođe zabeležio pad broja putnika od 0,7%, pre svega usled lošije statistike u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine. Ljubljanski aerodrom očekuje slabiji rast od prošlogodišnje uz očekivani broj putnika na godišnjem nivou od 1,5 miliona putnika.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...