Home VestiEkonomija Blizina tržnih centara najpoželjnija za kupovinu lokala

Blizina tržnih centara najpoželjnija za kupovinu lokala

by bifadmin

Analizom građevinske delatnosti u Beogradu zaključeo je da je u prestonici sve više gradilišta i da je situacija na tržištu nekretnina sve življa. Međutim, i pored sve veće ponude, kupci se i dalje žale da je vrlo teško pronaći i kupiti dobru nekretninu. Velikom tražnjom posebno su zadovoljni investitori, koji se tek sporadično požale na lošu prodaju i krizu, a zbog velike tražnje već je došlo i do rasta cena nekretnina.

„Transakcije u kojima smo posredovali u prethodnih godinu dana i koje očekujemo da završimo do kraja ove godine prevazilaze vrednost od milijardu evra. To je u nekom ranijem periodu bilo potpuno nezamislivo za naš region“, izjavio je  Nebojša Nešovanović iz konsultantske firme JLL, koja je u prethodnih godinu dana posredovala u prometu nekretnina vrednih gotovo pola milijarde evra, među kojima su u i tržni centri „Delta City“ i „Ušće“.

„Tržište nekretnina doživljava ozbiljan rast i interesovanje investitora je rekordno. Velika likvidnost je donela i jeftine kredite koji su pokrenuli tražnju za stanovima, ali i za lokalima. Ovo je posebno vidljivo na Novom Beogradu, najvećoj i najbogatijoj opštini u Srbiji. Projekti kao što je, na primer, stambeno-poslovni kompleks „A blok“, postavili su nove standarde u stanogradnji i uspostavili novi odnos prema tržištu. Ovakvi projekti su veliki podsticaj i drugim investitorima da pokrenu godinama zapuštene lokacije na Novom Beogradu i da krenu njihovim stopama. Ovo je pokrenulo novi, dugo očekivani, ciklus u stanogradnji i prometu stanova, oživelo tržište i pokrenulo građevinsku operativu. Posledica je i rast cene stanova u okolini Delta City-ja od gotovo 30% u prethodne dve godine“ ističe Nešovanović i dodaje da ovo može imati i veoma pozitivan uticaj na razvoj Beograda.

„Za očekivati je da ovakva tražnja podstakne dalju izgradnju i da se šire područje oko Delta City-ja transformiše u prestižni stambeni i poslovni centar Beograda. Kupci novih stanova u tom delu grada dolaze iz imućnijeg dela populacije koja dosta troši na garderobu, restorane, putovanja i sl. Sa centrom grada u kome pretežno žive stari i preplavljuju ga mladi i vikend turisti, novi centar sa prestižnim radnjama i restoranima će se vrlo brzo formirati u novim blokovima oko Delta City-ja“, ističe Nebojša Nešovanović i zaključuje: „Ne bih se iznenadio da se vrlo brzo desi nezamislivo – da stan ili lokal u ulici Jurija Gagarina košta više nego u centru ili na Vračaru.“

Pročitajte i ovo...