Home VestiEkonomija Britanci bi mogli da izazovu novo jačanje CHF

Britanci bi mogli da izazovu novo jačanje CHF

by bifadmin

Za tačno mesec dana Britanci na referendumu odlučuju da li napustiti EU. Odlazak Velike Britanije iz Unije bi imao nesagledive dugoročne političke posledice za celi kontinent, a kratkoročne posledice bi najviše bile vidljive na finansijskim tržištima. Reakcija finansijskih institucija, investitora i špekulanta bila bi burna i dogodila bi se odmah nakon otvaranja tržišta posle referenduma.

Logična posledica odluke o izlasku iz EU bila bi naglo slabljenje britanske funte (po nekim procenama za oko 15-20% u odnosu na američki dolar), ali panika bi dovela i do naglih pomeranja kurseva ostalih valuta i promena cena na većini ostalih finansijskih tržišta.

Brexit bi odmah pokrenuo pitanje „Koja zemlja je sledeća?“, što bi izazvalo novi talas nepoverenja u evro, koji bi naglo oslabio. Poslednjih meseci investitori su zbog rizika od Brexita masovno prodavali funtu, što nije bio slučaj sa evrom. To znači da bi evropska zajednička valuta mogla oslabiti u istoj ili čak većoj meri nego funta.

Kapital koji bi u takvom scenariju napuštao Britaniju i zemlje evrozone bi masovno bio prebacivan u sigurna utočišta kao što su američki dolar i švajcarski franak. Zbog relativno male količine franaka u opticaju u odnosu na ogromnu količinu evra i američkih dolara koji cirkulišu globalnim finansijskim tržištima, količina franaka po trenutnom kursu vrlo verovatno ne bi mogla zadovoljiti veliku potražnju koja bi se naglo stvorila.

Deo potencijalih kupaca bi radi velikog poverenja u sigurnost švajcarskog finansijskog sistema bio spreman da plati tu valutu mnogo više nego što zaista vredi danas, što bi dovelo do njenog naglog jačanja. Budući da se švajcarska centralna banka pre godinu i po pokazala nemoćnom u pokušaju da zaustavi jačanje franka, špekulanti bi u očekivanju jačanja stvorili dodatnu potražnju za frankom, i na taj način ga dodatno ojačali.

Osim dolara i franka, izlazak Britanije iz EU doveo bi i do velike rasprodaje akcija širom Evrope, kao i do naglog skoka ceene zlata.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je verovatnoća da se Brexit dogodi gore navedenih scenarija relativno mala, kao i da će se većina glasača odlučiti za ostanak u EU. U tom slučaju reakcija na finansijskim tržištima biće mnogo manja. Evro, franak i dolar verovatno neće imati mnogo veće oscilacije od uobičajenih, dok bi funta mogla početi da jača.

Naime, u poslednjih nekoliko meseci je radi zaštite od rizika otvoreno mnogo prodajnih pozicija na funti. Ukoliko ne dođe do Brexita, sve te prodajne pozicije moraće se zatvoriti kupovnim pozicijama, što znači da će neko vreme potražnja za funtom biti veća od uobičajene. Budući da je funta u odnosu na američki dolar u poslednjih šest meseci oslabila 5%, a u odnosu na evro 10%, za očekivati je da u mesecima nakon referenduma dođe do nadoknađivanja barem dela izgubljene vrednosti.

Pročitajte i ovo...