Home VestiEkonomija EBRD najavljuje novu razvojnu fazu Atlantic Grupe

EBRD najavljuje novu razvojnu fazu Atlantic Grupe

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je svoj vlasnički udeo u Atlantic Grupi i tako neposredno povećala likvidnost Atlanticove akcije na tržištu Zagrebačke berze (ZSE), ali je još važnije da ova transakcija signalizira uspešan završetak jedne razvojne faze kompanije, kao i spremnost na novi strateški iskorak.

EBRD je, u privatnoj ponudi koju je vodilo investiciono društvo Intercapital Securities, prodao 132,615 akcija koje predstavljaju 3.98 odsto akcija Atlantic Grupe. Zadržavajući vlasnički udeo u kompaniji od 2 odsto , EBRD nakon sprovedene transakcije ostaje strateški partner Atlantic Grupe, spreman na dalju podršku kroz različite oblike saradnje (dokapitalizaciju, novi kredit ili mezzanine finansiranje).

“Posebno smo zadovoljni dugogodišnjom saradnjom sa Atlantic Grupom, kao i razvojem i postignućima koje je kompanija ostvarila proteklih godina. Zahvaljujući snažnom poslovnom modelu, mudroj strategiji i iskusnom menadžmentu, Atlantic Grupa je zaslužila reputaciju uspešne kompanije koja je sposobna za brzo prilagođavanje promenjivim uslovima na tržištu. Zadržavajući vlasnički udeo u kompaniji, EBRD nastavlja da podržava dalji razvoj i planove rasta i širenja Atlantic Grupe, sa posebnim naglaskom na prekogranične i međunarodne aktivnosti. Smanjujući opseg našeg ulaganja nastavljamo da pomažemo u podstcanju likvidnosti kompanijske akcije, čime jednako podržavamo Atlanticovu razvojnu strategiju, kao i razvoj lokalnog tržišta kapitala”, rekao je povodom ove vesti Miljan Ždrale, EBRD-ov Direktor sektora agrobiznisa za srednju i jugoistočnu Evropu.

“EBRD je prepoznao vrednost i potencijal Atlantic Grupe u ranom stadijumu razvoja kompanije i kontinuirano nas podržava u našim ambicijama da rastemo i napredujemo. Raduje nas što EBRD ostaje naš akcionar i ulagač, kao partner koji je fokusiran na održivost u svim aspektima poslovanja, uključujući i širi razvoj hrvatskog tržišta kapitala, što potvrđuje i poslednjom transakcijom”, prokomentarisao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Atlantic Grupa i EBRD imaju dugu i uspešnu saradnju, koja je započela u junu 2010. godine EBRD-ovim ulaskom u vlasničku strukturu kompanije. Dokapitalizacijom kojom EBRD postaje suvlasnik u Atlantic Grupi ova je međunarodna finansijska institucija podržala najveću akviziciju u kojoj je Atlantic preuzeo slovenačku prehrambenu kompaniju Droga Kolinsku, koja je danas u celosti uspešno integrisana u sistem Atlantic Grupe.

EBRD je tokom godina koje su usledile nastavio sa podrškom razvoju Atlantica kroz dva aranžmana refinansiranja kreditnih zaduženja, najprije krajem 2012., a potom nedavno početkom maja ove godine. U odnosu na vreme EBRD-ova ulaska u kompaniju, Atlantic danas beleži gotovo upola manji nivo zaduženosti.

Pročitajte i ovo...