Home VestiEkonomija Izazovi trgovinske liberalizacije i efektivna primena trgovinskih pravila

Izazovi trgovinske liberalizacije i efektivna primena trgovinskih pravila

by bifadmin

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija održan je radni skup pod nazivom „Izazovi trgovinske liberalizacije i efektivna primena trgovinskih pravila“, u okviru projekta „Politički dijalog između privatnog i javnog sektora u oblasti mesa i mleka“, koji u Srbiji realizuju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Skup je otvorila Bojana Todorović, pomoćnik Ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, a zatim su eksperti FAO učesnicima prezentovali relevantne odredbe međunarodnih trgovinskih sporazuma od značaja za rešavanje trgovinskih sporova i prevazilaženje barijera u izvozu, sa posebnim osvrtom na spoljnu trgovinu poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i primere iz prakse.

Prema rečima Bojane Todorović, „skup je koristan naročito sa CEFTA aspekta kako bi poboljšali mehanizam za rešavanje sporova a sa ciljem ostvarenja koristi od slobodne trgovine predviđene ovim za nas veoma bitnim sporazumom. FAO eksperti su podelili sa nama iskustva u rešavanju međunarodnih trgovinskih sporova, što je od velikog značaja za razumevanje ovog kompleksnog pitanja kako od strane javnog, tako i privatnog sektora.“

„Članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) donosi brojne izazove, ali i velike koristi zemljama koje se priključuju. Jedna od njih je svakako i pristup mehanizmima za rešavanje sporova. Kada se Srbija bude pridružila WTO, biće u mogućnosti da uspešno reši situacije u kojima njeni trgovinski partneri ne poštuju usvojena pravila trgovine“, konstatovala je Ekaterina Krivonos, Ekonomista trgovine u FAO.

Pored predstavnika privatnog sektora, odnosno kompanija zainteresovanih za pitanja međunarodne trgovine, na skupu su bili prisutni i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Uprave carina, Privredne komore Srbije, Američke privredne komore i akademske zajednice.

Pročitajte i ovo...