Home VestiEkonomija Mladi Leskovčani pokrenuli građevinsku firmu sa 20.000 dinara

Mladi Leskovčani pokrenuli građevinsku firmu sa 20.000 dinara

by bifadmin

Kada je diplomirani građevinski inženjer Milan Stević registrovao firmu „Dacdalus project“ (DEDAL) za bojenje, zastakljivanje i završne građevinske radove, nije ni sanjao da će deset meseci kasnije biti pretrpan poslom i da će izvoditi, čak, i visokograđevinske radove.

Firma DEDAL jedinstvena je u Leskovcu i Jablaničkom okrugu po tome što izvodi sve moguće radove u domaćinstvima, od moleraja i zamene stolarije, preko keramičkih radova, popravki električnih, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, do zamene podnih obloga, krovnih konstrukcija, fasada, popravke liftova uz pomoć podizvođača, renoviranja celog stana ili kuće, a sve po sistemu – ključ u ruke.

– Za ovo kratko vreme renovirali smo 4 kuće i petnaestak stanova, a popravke smo prestali da brojimo. Danas smo već u situaciji da uporedo radimo po 4 do 6 stanova – rekao je ovaj mladi čovek, koji firmom upravlja s najboljim drugom.

Njih dvojica okupljaju najbolje majstore svih profila: molere, vodoinstalere, keramičare, zidare, ali po potrebi i dizajnere.

– Za nas često kažu da smo Zadruga majstora ili Udruženi majstori, ali naši klijenti znaju da je reč o najboljim majstorima sa ekipom inženjera i ekonomista, po potrebi i dizajnera, stručnjaci koji najpre analiziraju stanje, naprave projekat, pa tek onda krenu u posao. Zato je naša deviza da – sve moguće popravke rešavamo odmah, a za nemoguće nam je potrebno vreme – objasnio je Stević.

Ideja o formiranju preduzeća, koje u nekim segmentima podseća na već propala opštinska i gradska preduzeća za održavanje stambenih zgrada, rodila se tokom Stevićevog ranijeg radnog iskustva u jednoj građevinskoj, potom u trgovinskoj firmi, ali i tokom rada u svojoj struci na projektu OEBS-a.

– Tu sam susretao ljude i shvatio njihove probleme. Dovedeš vodoinstalatera da popravi kvar, ali brzo se ukaže potreba za keramičarem ili za molerom, da zakrpi sve što su ona dvojica porušila. Kada smo krenuli u posao imali smo samo ideju i 20.000 dinara u džepu – priča ovaj Leskovčanin.

Obojica su se po završetku studija vratila u Leskovac iz koga mladi i školovani odlaze. – Treba potisnuti taj strah od neuspeha. Treba imati ideju, biti inovativan i profesionalan i oslanjati se samo na sebe, ali i neizmernu ljubav prema onome što radiš – poručuje Milan Stević svojim vršnjacima.

Njegova uža specijalnost je viskogradnja i eko gradnja i voleo bi da se preko DEDALA i na tom polju ostvari.

– Mi smo se već oprobali u visokogradnji kada smo izvršili zamenu krova na zgradi preko puta „Tri šešira“, u kojoj je nekoliko puta izbijao požar. Prihvatili smo se posla kojeg su odbile i mnogo veće i specijalizovane firme za visokogradnju. Bio je to veliki rizik za nas, ali uspeli smo iako smo, praktično, bili u finansijskom minusu po okončanju radova. Zapravo, naš cilj nije materijalna dobit po svaku cenu, koliko god to nekome zvučalo neverovatno, već sticanje iskustava i poverenja kod klijenata i majstora koje okupljamo – priča Milan Stević.

Izvor: Jugmedia, eKapija

Pročitajte i ovo...