Home VestiEkonomija Moguće blago jačanje dolara ove nedelje

Moguće blago jačanje dolara ove nedelje

by bifadmin

Tokom ove nedelje biće objavljeno više važnih ekonomskih vesti koje bi mogle prouzrokovati velika pomeranja deviznih kurseva, cena akcija, energenata i plemenitih metala.

U utorak će Britanci i Amerikanci objaviti podatke o stopi promene indeksa potrošačkih cena. U situacijama kada dođe do neplanirane i velike promene vrednosti ovog indeksa, investitori na finansijskim tržištima znaju burno da odreaguju jer očekuju reakciju od strane centralne banke, kojoj je u gotovo svim zemljama na svetu kontrolisanje stope inflacije glavni zadatak.

Budući da se bliži jun, mesec u kojem će američki FED ponovo odlučivati o visini kamatnih stopa, ukoliko dođe do rasta indeksa potrošačkih cena, investitori bi mogli odmah da počnu masovno da kupuju američki dolar i na taj način mu podižu vrednost.

Britanci će u utorak objaviti i podatke o broju nezaposlenih i stopi nezaposlenosti u aprili, posle čega je moguća nagla promena kursa britanske funte. Iapk, u narednih mesec dana na vrednost funte će najviše uticati vesti o referendumu o izlasku iz EU.

Do kraja nedelje će i SAD i Australija objaviti podatke o stopi nezaposlenosti, što bi moglo da utiče na valute u tim zemljama.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će vesti biti u skladu sa očekivanjima, što bi trebalo dovesti do blagog jačanja američkog dolara. Poslednjih meseci su investitori i špekulanti masovno prodavali američku valutu, što znači da su sada u situaciji u kojoj pre ili kasnije moraju kada moraju ponovo da počnu da kupuju dolar, kako bi zatvorili svoje pozicije. Drugo, bliži se trenutak kada će američka centralna banka morati ponovno da podigne kamatnu stopu, jer bi se inače na finansijskim tržištima mogao pojaviti strah da situacija u američkoj ekonomiji nije dobra. Podizanje kamatnih stopa ponovo će povećati interes za kupovinom dolara i biće dodatan podsticaj jačanju ove valute.

Pročitajte i ovo...