Home VestiEkonomija Može li srpsko mleko bez zaštite od evropskog?

Može li srpsko mleko bez zaštite od evropskog?

by bifadmin

Prelevmani na uvoz mlečnih proizvoda iz Evropske unije ističu 30. juna. Iz Ministarstva poljoprivrede još nema odgovora na pitanje da li će zaštitne mere biti produžene. Mlekare su najavile da će smanjiti otkupnu cenu mleka ako do toga ne dođe, a udruženja poljoprivrednika da će mnogi odustati od mlečnog govedarstva, budući da već sada, kako kažu, posluju na ivici isplativosti.

Poljoprivrednici kažu da ni 400 litara mleka koje dnevno da dvadesetak grla za koje sami proizvedu hranu, nije dovoljno za dobru zaradu. Dodaju, pravo prečeg zakupa zemljišta, subvencije od 25 hiljada dinara po grlu, 38 dinara za litar mleka najboljeg kvaliteta koje plaćaju mlekare i državana premija od sedam dinara, jedva je dovoljno za trku sa proizvođačima iz Evropske unije. Ako padnu carine na uvozne proizvode, mnogi će odustati.

„Mi proizvođači smo na granici rentbilnosti, spuštanjem cene pitanje je da li ćemo moći da izdržimo, a kvalite i cenu mleka određuje mlekara. Mi naravno nikakvog uticaja nemamo na cenu mleka, mleko uzimaju redovno na analizu i na osnovu tih analiza mlekare nam i plaćaju“, kaže Srđan Komluški iz sela Vincaid kod Kikinde.

„Ukoliko se prelevmani na uvoz mleka i kiselo-mlečnih proizvoda zaista i ukinu odnosno ukoliko se ta mera ne produži najteži teret te odluke će podneti primarni proizvođači. Ne možete očekivati da se prerađivači odreknu svojih pozicija, oni će imati dovoljno velike probleme u konkuretntnosti sa uvoznim mlečnim proizvodima“, kaže Ljubiša Jovanović iz Udruženja proizvođača mleka Srbije.

Najveći otkupljivač mleka u Srbiji kaže da ako država ne produži zaštitu, smanjiće otkupnu cenu. Za koliko, kažu, ne zavisi od njih.

„Koliki će taj poremećaj da bude to ćemo da vidimo ali sigurno ne možemo da očekujemo ništa pozitivno ni za domaće proizvođače sirovog mleka, ni za nas prerađivače. Sama cena i količine koje budu ulazile ako budu ulazile će svakako da budu u direktnoj vezi sa tim šta bi bilo i šta bi značila korekcija cena mleka za domaće prozvođače“, kaže Darko Samardžija iz „Imleka“.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da će do 30. juna važiti zaštitne mere za uvoz mleka i kiselo-mlečnih proizvoda iz EU. Ako bude doneta nova odluka, bilo o produženju bilo o ukidanju prelevmana, javnost će blagovremeno obavestiti.

Šezdeset odsto sirovog mleka u Srbiji proizvede mali poljoprivredni proizvođač. Stručnjaci kažu da bi smanjenje otkupne cene dovelo do dodatnog desetkovanja stočnog fonda. Traže da Ministarstvo poljoprivrede počne da radi na produženju prelevmana na uvoz mlečnih proizvoda iz EU i kažu da je neophodno da što pre počne da radi nacionalna referentna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka.

Izvor: RTS

Pročitajte i ovo...