Home VestiEkonomija Tetra Pak osvojio najprestižniju svetsku nagradu za unapređenje proizvodnje

Tetra Pak osvojio najprestižniju svetsku nagradu za unapređenje proizvodnje

by bifadmin

Vodeća svetska kompanija za rešenja u oblasti prerade i pakovanja hrane Tetra Pak sa ponosom obeležava dobijanje najprestižnije nagrade za unapređenje proizvodnje na svetu. Tetra Pak fabrika za proizvodnju ambalažnog materijala u Gornjem Milanovcu u Srbiji dobila je najvišu nagradu za proizvodnu izvrsnost na svetu koju dodeljuje Japanski institut za upravljanje fabrikama.

Nagradom Svetske klase za implementaciju TPM koncepta (The World Class Total Production Maintenance (TPM) Award) odaje se priznanje postrojenjima koja su postigla izuzetan nivo proizvodne pouzdanosti i efikasnosti. U poslednjih 40 godina, samo je 20 kompanija na svetu dobilo ovo izuzetno priznanje, a Tetra Pak fabrika u Gornjem Milanovcu je prva Tetra Pak fabrika u svetu koja je osvojila ovu nagradu.

“Nagrada Svetske klase za implementaciju TPM koncepta je ogromno priznanje za uloženi trud visoko posvećenih zaposlenih u našoj fabrici u Gornjem Milanovcu,” izjavio je Čarls Olme, potpredsednik za Evropu i Centralnu Aziju u Kompaniji Tetra Pak.

TPM koncept, koji je ustanovio Japanski institut za upravljanje fabrikama (JIPM) 1971. godine, definisan je kao vrhunski metod za postizanje proizvodne efikasnosti budući da obuhvata čitavu kompaniju, od proizvodnje do prostorija izvršnog odbora. TPM koncept omogućava da se u kompaniji kreira okruženje istinske posvećenosti postizanju proizvodne izvrsnosti i osmišljen je tako da se izbegnu bilo kakve nezgode i gubici, što istovremeno stvara kulturu ‘nultih nezgoda, nultih grešaka i nultih kvarova’.

“TPM način razmišljanja je duboko usađen u čitavoj našoj organizaciji. Mi smo počeli da primenjujemo TPM praksu u proizvodnji svetske klase 1999. godine i od tada smo preneli ovu metodologiju u sve naše fabrike i svaki deo našeg lanca snabdevanja širom sveta. To dokazuje našu posvećenost kontinuiranom podizanju lestvice kvaliteta, što omogućava isporuku proizvoda i usluga najboljeg kvaliteta našim kupcima,” dodao je Olme.

Da bi uspešno aplicirala za Nagradu Svetske klase za implementaciju TPM koncepta, Tetra Pak fabrika u Gornjem Milanovcu je uvela nekoliko unapređenja u svom radu, uključujući tri ključne inicijative: naime, fabrika je učestvovala u razvoju nove, premijum štamparske tehnologije koja obezbeđuje izvrstan kvalitet štampe. Takođe skraćuje ukupno vreme potrebno za proizvodnju i povećava kvalitet usluga koji obezbeđujemo našim kupcima. Pored toga, sadašnja dostupnost nove tehnike štampe skraćuje vreme transporta i smanjuje emisije CO2.

Još jedna prekretnica u radu je i uspostavljanje prvog evropskog Tetra Pak centra za dizajn (Design Hub), koje se nalazi u okviru fabrike u Gornjem Milanovcu i koje omogućava novi set usluga, dovodi do skraćenja ukupnog vremena potrebnog za pripremu novog dizajna kartonske ambalaže za napitke sa 17 na manje od 5 dana, i na kraju povećava broj komercijalnih promocija novih dizajnerskih rešenja koja su na raspolaganju našim kupcima.

Potrebno je naglasiti i da je projekat rekonstrukcije linije za laminiranje u Gornjem Milanovcu inicirao je razvoj i unapređenje postojećih proizvodnih procesa u Tetra Pak fabrikama širom sveta. Novi pristup realizaciji celokupnog projekta obezbedio je direktno uvođenje novog proizvoda i postao reper za Tetra Pak fabrike širom sveta.

Pročitajte i ovo...