Home VestiEkonomija Usvojen plan reorganizacije preduzeća „Toza Marković“ iz Kikinde

Usvojen plan reorganizacije preduzeća „Toza Marković“ iz Kikinde

by bifadmin

Privredni sud u Zrenjaninu usvojio je desetogodišnji plan reorganizacije preduzeća „Toza Marković“ iz Kikinde. To znači da će sredinom juna, kada se privedu kraju pravni odnosi, ta firma, nakon dve godine, izaći iz stečaja i postati društvo sa ograničenom odgovornošću sa „Srbijagasom“ kao većinskim vlasnikom.

Desetogodišnji plan reorganizacije preduzeća „Toza Marković“ podrazumeva vraćanje duga koji iznosi nešto više od 50 mil EUR, svim poveriocima. Za povratak na tržište i unutrašnju organizaciju preduzeća biće potrebno oko godinu dana.

– Fabrika ima potencijale koji su se pokazali dovoljnom osnovom da poverioci veruju da se može ostvariti ovaj plan jer je u toku stečajnog postupka fabrika pokazala da prednost koju ima u tome što poseduje sirovinu, dobre radnike i što je najvažnije, fabrika ima proizvod koji na tržištu ima svoje mesto – kaže Vladimir Ilić, budući generalni direktor kompanije „Toza Marković“.

Najvažniji zadatak novog rukovodstva biće da vrati kompaniju na sam vrh industrije građevinskog materijala, da se radnicima ispuna sva prava u smislu isplate ličnih dohodaka, putnih troškova, a povratiće se i topli obrok.

– To je naš poznati regionalni brend i krovovi na kojima se nalaze proizvodi „Toze Marković“ ili kupatila u kojima se nalaze pločice tog proizvođača dokaz su da kompanija ima tržište i da ćemo uspeti u ovom ozbiljnom poslu koji nam predstoji – ističe Ilić.

U firmi trenutno posluje oko 600 radnika koji primaju minimalni lični dohodak. U narednom periodu neće biti novih zapošljavanja, već će se akcenat staviti na postojeću radnu snagu i na sirovinu, a 20. juna trebalo bi da se pokrene i druga linija za proizvodnju pločica, što znači da će kompanija raditi punim kapacitetom.

Izvor: RTV, eKapija

Pročitajte i ovo...