Home VestiEkonomija „Brexit bi mogao negativno uticati i na američku ekonomiju“

„Brexit bi mogao negativno uticati i na američku ekonomiju“

by bifadmin

Predsednica američke Uprave federalnih rezervi (FED) Dženet Jelen izjavila je da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao imati osetne negativne posledice i po američku ekonomiju.

Jelen je rekla da je FED uzeo u obzir predstojeći referendum kada je razmatrao da li da podigne referentnu kamatnu stopu i da su “pozitivne ekonomske nade nadvladale negativne”, što mediji ocenjuju kao indikaciju da će ovog leta ipak porasti kamate.

Da podsetimo, podizanje referentne kamatne stope je bilo očekivano ovog leta ali loš izveštaj o zapošljavanju u maju bacio je sumnju na mogućnost da će do njega doći. Naime, broj novootvorenih radnih mesta u SAD je prošlog meseca bio 38.000, što je najmanje od septembra 2010. Jelen pak tvrdi da će ostali ekonomski trendovi, pretežno pozitivni, nadmašiti ovaj privremeni neuspeh američke ekonomije.

No, ako FED ne podigne kamatu na zasedanju sredinom ovog meseca, sledeću šansu za ovo imaće u julu, posle referenduma u Velikoj Britaniji. Dženet Jelen upozorava da bi se “apetit investitora” mogao smanjiti ako dođe do izlaska britanije iz EU, što bi se moglo odraziti i na situaciju u realnoj ekonomiji u ovoj zemlji.

Pročitajte i ovo...