Home VestiEkonomija Brexit će oslabiti i realnu ekonomiju van Velike Britanije

Brexit će oslabiti i realnu ekonomiju van Velike Britanije

by bifadmin

Vest o izglasavanju izlaska Velike Britanije iz Evropske unije imaće dugoročne posledice ne samo po valute ovih zemalja (kojima se najviše mediji bave), već i po realnu ekonomiju. Naime, rezultati referenduma trebalo bi da imaju uticaj na razne industrije širom sveta, od turske proizvodnje automobila, preko indijskih tehnoloških kompanija, pa sve do južnoafričkog proizvođača platine.

Blumberg piše da će se posle Brexita, osim britanske ekonomije, u najvećem riziku naći svetske industrije i kompanije koje su u bliskim poslovnim vezama sa britanskim biznisom. Najviše će biti pogođeni oni koji većinu proizvoda prodaju na Ostrvu, gde se očekuje pad tražnje, ali i u ostatku Evrope. To su kompanije poput južnoafričke Impala Platinum Holdings koja 21% svojih prihoda zarađuje prodajom u Evropi ili na primer Discovery Ltd koja se bavi poslovima iz oblasti medicinskog osiguranja, takođe iz Južne Afrike. Očekuje se da će ova kriza pogoditi i poljske banke poput Bank Zachodni WBK SA i Bank Pekao SA na primer zbog konverzije dugova u švajcarskim francima u lokalnu valutu, što u slučaju poljskih zlota i nije baš najbolje rešenje.

Takođe, očekuje se da se pogorša situacija i indijskih tehnoloških kompanija kao što su izvoznik softvera Infosys Ltd ili IT konsultantska kuća Tata Consultancy Services Ltd.

Osim turske auto industrije, Brexit će takođe pogoditi i neke latinoameričke kompanije poput porizvođača cementa Cemex SAB koji 9% asortimana prodaje u Velikoj Britaniji, ili proizvođača hemije Mexichem SAB koji 37% svojih proizvoda izvozi u Evropu.

Pročitajte i ovo...