Home VestiEkonomija Češko iskustvo: Kako iskoristiti desetine milijardi evra iz EU fondova?

Češko iskustvo: Kako iskoristiti desetine milijardi evra iz EU fondova?

by bifadmin

Srpska private equity asocijacija (SPEA), u saradnji sa kompanijom eNovation i Ambasadom Republike Češke u Beogradu, organizovala je prezentaciju i panel diskusiju o uspešnim metodama koje srpske kompanije mogu da iskoriste pri prijavi za EU fondove.

„Od 2020. godine, Srbija će imati pristup desetinama milijardi evra iz evropskih fondova za razvoj poljoprivrede, energetike, zaštite životne sredine, obrazovanja i mnogih drugih oblasti. Iz tog razloga smatramo da je od izuzetnog značaja da iskoristimo iskustva kompanije koja je u sličnom ekosistemu uspela da se izbori sa izazovima koji stoje i pred aplikantima i pred državnim aparatom“, izjavio je Dejvid Šoh, predsednik SPEA, udruženja koje ima za cilj da promoviše najbolje prakse u vezi sa investiranjem na domaćem tržištu.

Gospodin Šoh ističe i da je pravi trenutak za početak priprema zdravih temelja za najefikasniji pristup EU fondovima, ne samo u cilju boljitka ekonomije, već i društva uopšte.

„I Srbija i Češka imaju dugu tradiciju industrijske proizvodnje i slične su po veličini teritorije i stanovništva, zbog čega verujemo da naša ekspertiza može da pomogne domaćim kompanijama da efektivno iskoriste evropske fondove“, izjavio je Pavliček.

Renomirana konsultantska kompanija eNovation može da se pohvali bogatim iskustvom u pridobijanju javne podrške. Trenutno pripremaju i posreduju u više od 440 projekata vrednosti od više od 15,3 milijardi čeških kruna (oko 566 miliona evra), u saradnji sa državnim agencijama i najvećim kompanijama u Češkoj, među kojima su SKODA AUTO, AT&T, Zentiva – član Sanofi grupacije, TPCA – Toyota Peugeot Citroën Automobile i Hyundai.

Pročitajte i ovo...