Home VestiEkonomija ECB počela sa programom otkupa korporativnih obveznica

ECB počela sa programom otkupa korporativnih obveznica

by bifadmin

Evropska centralna banka (ECB) zvanično je započela svoj program kupovine korporativnih obveznica kompanija iz evrozone denominovanih u evrima. To je za nju neistražena teritorija pošto na ovaj način iz pomenute transakcije isključuje bankarske posrednike i finansijske institucije. Prema propozicijama programa obveznice moraju imati rok dospevanja od najmanje šest meseci i maksimum od 30 godina, i moraju biti sa investicionim rejtingom.

Ovo znači da će svaka kompanija koja ima sedište ili ogranak u evrozoni s visokim kreditnim rejtingom moći da koristi ECB kao izvor jeftinog finansiranja, uključujuci i auto kompanije, farmaceutske firme i avio-prevoznike.

Inače, cilj ovog programa je da zajedno sa drugim merama kao što je pojeftinjavanje cene novca ECB podstakne razvoj evropske ekonomije i podigne inflaciju na ciljanih dva odsto.

Banka je, prema navodima medija, već počela sa kupovinom obveznica na petogodišnji rok na sekundarnim tržištima.

Nagađa se da će ECB-u biti interesantne obveznice kompanija iz nefinansijskog sektora kao što su EDF energy, AbInBev, Telefonica, Volkswagen, T-Mobile i Enel.

Ovaj njen program će sprovoditi šest nacionalnih centralnih banaka – belgijska, nemačka, španska, francuska, italijanska i finska, dok će ECB koordinirati i nadgledati proces. Pomenutih šest centralnih banaka će objavljivati liste obveznica koje imaju na nedeljnoj osnovi, počev od ponedeljka 18. jula, ne otkrivajući njihov tačan iznos.

Pročitajte i ovo...