Home VestiEkonomija Ekonomija evrozone bi mogla da bude spremna za preokret

Ekonomija evrozone bi mogla da bude spremna za preokret

by bifadmin

Na prezentacijama i sastancima sa klijentima uvek govorim da nije potrebno ponovo izmišljati „makro-točak“, zato mi u Sakso banci pratimo €-coin* sistem za praćenje BDP-a u realnom vremenu Banke Italije, koji objavljuje podatke prvog radnog dana nakon ispraćenog meseca, na osnovu velike količine statističkih podataka (kao što su industrijska proizvodnja, poslovne ankete, berzanski i finansijski podaci, indikatori tražnje itd) i izvlači informacije relevantne za prognozu BDP.

Danas smo primili najnovije podatke za maj koji pokazuju dalji pad do 0,26 (0,28 u aprilu). Na pad je uglavnom uticalo usporavanje privrede i uporna slabost nivoa cena u privredi.

Zasnovana na €-coin indikatoru, ekonomija evrozone raste (na godišnjem nivou) za 1 procenat. Međutim, dobra stvar u vezi sa današnjim podacima je ta da inercija gubitaka usporava, tako da je porasla mogućnost da će jun biti tačka preokreta, ostavljajući maj kao kratkoročno najniži nivo u nedavnom usporavanju koje je počelo u februaru.

Bez velikog iznenađenja, usporavanje u ekonomiji evrozone je negativno uticalo na grupe ciklične industrije kao što su tehnologije u proizvodnji hardvera, raznovrsne finansijske statistike, automobilska industrija, banke, kao i kompanije koje nude razonodu i rekreaciju (uglavnom zbog terorizma).

Zanimljivo je, međutim, da je drugi deo ciklične ekonomije zapravo imao najbolje rezultate, a te industrijske grupe su rudarstvo, proizvodnja čelika, transport, nafta i gas i proizvodnja električne opreme.

Dok industrijski sektor i dalje usporava, sektor usluga se drži dobro spuštajući stopu nezaposlenosti u gotovo svim privredama evrozone. Preokret u junu bi mogao doći sa pozitivnim impulsom u industrijskom sektoru od masovnog podsticaja koji se sada odvija u Aziji (Kina i Japan).

Nedavna dešavanja sa cenama na tržištu robe takođe mogu imati pozitivan impuls uspostavljanjem višeg nivoa cena u privredi.

Drugi vodeći pokazatelji iz SAD i Azije verovatno takođe pokazuju najniži nivo a neki najnoviji podaci opet ukazuju da je zapravo došlo do ubrzanja, i ukoliko ne dođe do prekida zbog nekih događaja (kao što je Brexit itd.), naša prognoza ukazuje da će donekle doći do ubrzanja ekonomije tokom letnjih meseci.

Autor: Piter Garnri (Peter Garnry), rukovodilac strategije na tržištu kapitala u Sakso banci (Saxo Bank)

Pročitajte i ovo...