Home VestiEkonomija Hrvatsko IT tržište do 2020. vredeće gotovo 1,3 mlrd EUR

Hrvatsko IT tržište do 2020. vredeće gotovo 1,3 mlrd EUR

by bifadmin

Hrvatsko informatičko tržište u 2015. je doseglo vrednost od 7,13 milijardi kuna (950 mil EUR), što je porast u odnosu na godinu pre od 10,8%, pokazalo je istraživanje „IDC Adriatics“-a.

Mereno u američkim dolarima, IT potrošnja je pala 7% u odnosu na 2014, na 1,04 mlrd USD, zbog snažnog jačanja dolara prema kuni.

„IDC Adriatics“ očekuje nastavak blagog oporavka IT tržišta i u 2016. U srednjoročnom razdoblju očekuju dalje jačanje tržišta po prosečnoj godišnjoj stopi od 6,5% na osnovu isporuka hardverskih komponenti, IT usluga i softvera, da bi se dosegla vrednost od 9,75 milijardi kuna (1,29 mlrd EUR) 2020. godine.

– Značajan rast potrošnje na domaćem IT tržištu može se najviše pripisati povećanoj prodaji pametnih telefona i skoku vrednosti serverskog tržišta, najpre zahvaljujući pojavi superračunara Bura u Rijeci, a u nešto manjoj meri rastu isporuka IT usluga i softverskih aplikacija – rekla je regionalni direktor IDC-a za regiju jugoistočne Evrope Ana Papež.

U ukupnoj vrednosti domaćeg IT tržišta najveća zasebna kategorija bile su IT usluge s udelom od 31%, slede lični računari s udelom od 18% i pametni telefoni sa 17%. Na tržištu IT usluga vodeću je poziciju zadržao „Combis“, kao i „Microsoft“ na tržištu softvera, a „Lenovo“ i HP lideri su na tržištima računara.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...