Home VestiEkonomija Isplati li se kupovati funtu nakon naglog pada?

Isplati li se kupovati funtu nakon naglog pada?

by bifadmin

Kada je postalo jasno da je većina Britanaca glasala za napuštanje EU, došlo je do naglog slabljenja britanske funte. U odnosu na evro ona je do sada oslabila 9%, u odnosu na američki dolar 11%, a u odnosu na japanski jen čak 16%.

U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a jedna funta vredi 1,32 američka dolara, što je najniži kurs u poslednjih 30 godina.
Međutim, pravo pitanje je da li će ona nastaviti da pada?

Mnogi analitičari i investitori na finansijskim tržištima smatraju da bi funta u idućim mesecima mogla da oslabi dodatnih 10%. Takav stav se temelji na očekivanom zastoju u investicijama do kojeg će vrlo verovatno doći zbog nesigurnosti koju donosi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Moguće je da će u UK doći do blage recesije, zbog čega će britanska centralna banka morati dodatno da popusti monetarnu politiku. Ako bi svi ostali uslovi ostali nepromenjeni, novac koji bi u tom slučaju bio ubrizgan u finansijski sistem doveo bi do novog pada vrednosti funte u odnosu na ostale valute.

Ipak, problem je u tome što će rezultat referenduma prouzrokovati akcije i svih ostalih najvažnijih finansijskih institucija na svetu. EU je, uz SAD, najveće tržište na svetu, i bilo kakvo usporavanje ekonomskog rasta u Evropi će se osetiti širom sveta.

Dan nakon referenduma mnogi su analitičari izjavili da na očekivano podizanje kamatnih stopa od strane američke centralne banke u septembru treba zaboraviti i da do podizanja neće doći do iduće godine. Ukoliko se takvo predviđanje ispostavi tačnim, doći će do novog talasa slabljenja dolara u odnosu na sve ostale valute, uključujući britansku funtu.

Japanska vlada i centralna banka takođe su zabrinute. Jen ponovo postaje prejak, što počinje da šteti japanskom izvozu. Moguće je da će centralna banka intervenisati i direktno na tržištu početi masovno da prodaje jene i da kupuje ostale valute. Ukoliko dođe do intervencije, mnogi špekulanti će biti prisiljeni da zatvore prodajne pozicije kojima su prodavali funte i američke dolare, a kupovali jene. To bi dovelo do masovne kupnje funte koja bi u takvoj situaciji jačala.

I bez intervencije centralnih banaka nije izgledno očekivati nastavak slabljenja britanske valute u nedogled. Velika većina onih koji su hteli prodati funtu već su to uradili i sada ponestaje novih prodavača koji mogu dodatno pogurati kurs prema dole.

Treba imati na umu i da se ekonomska saradnja UK i EU neće mnogo ni brzo menjati. Naime, UK će u EU ostati još minimalno dve godine, a čak i nakon izlaska, verovatno će sklopiti sporazume po kojima će ekonomska saradnja nastaviti da se odvija sasvim normalno.

Na osnovu svega navedenog, analitičari Admiral Markets-a smatraju da ne treba očekivati značajan pad funte sa sadašnjeg nivoa. Izglednije je da će doći do barem privremenog jačanja funte od 3-5% na osnovu zatvaranja prodajnih pozicija koje su poslednjih dana masovno otvarane. Posle toga, smer kretanja kursa zavisiće o podacima o stanju ekonomija i delovanju centralnih banaka najvažnijih svetskih zemalja.

Pročitajte i ovo...