Home VestiEkonomija Nafta pala ispod 50 dolara

Nafta pala ispod 50 dolara

by bifadmin

Nafta jeste probila psihološku granicu od 50 dolara po barelu ali, upozoravaju stručnjaci, ova cena je i dalje niska da bi se sektor energetike značajnije oporavio, i još mora da raste. Ovo upozorenje je stiglo uoči sastanka članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u Beču.

Danas je inače nafta pala na 49,05 dolara po barelu, zbog, kako trejderi misle, zabrinutosti da bi bliskoistočni članovi Organizacije mogli povećavati proizvodnju nafte.

A ono što se zapravo dogodilo u prethodnom periodu je da su niske cene nafte uticale na pad ponude ovog energenta i od strane zemalja koje nisu članice OPEC-a, što je potom uticalo na otpočinjanje novog vrednovanja nafte. Tržište naftom se tako redefiniše i zbog toga bi mogla rasti njena cena, kaže Geri Ros, osnivač i direktor međunarodne konsultantske kompanije PIRA koja prati energetiku, poznat po prilično precioznim prognozama kretanja trendova na ovom polju.

On je smatrao da cena nafte neće padati ispod 30 dolara te da će rasti, što se i potvrdilo ovih dana. Stručnjaci upozoravaju da bi trebalo pažljivo određivati količinu ovog energenta koja se “pušta” na tržište, kako bi se upostavila adekvatna cena.

Pročitajte i ovo...