Home VestiEkonomija Povećano interesovanje za programe samozapošljavanja

Povećano interesovanje za programe samozapošljavanja

by bifadmin

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je juče da je ove godine u Srbiji povećano interesovanje nezaposlenih za programe samozapošljavanja i naveo da je za te svrhe opredeljeno oko 600 miliona dinara.

Martinović je na otvaranju Sajma preduzetništva u Domu omladine u Beogradu rekao da postoji mogućnost da se novac s nekih drugih programa NSZ-a za koje nema toliko interesovanje prenamene za samozapošljavanje, kako bi što veći broj nezaposlenih dobio šansu.

„Cilj je da stimulišemo ljude da pokrenu svoj biznis“, rekao je Martinović i dodao da je sve veće interesovanje i za programe obuke za nezaposlene.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je ova godina proglašena za godinu preduzetništva i da je Vlada Srbije pripremila 33 programa, od kojih neki još aktivni.

Ona je pozvala sve zainteresovane da iskoriste šansu, jer je moguće da se dobiju bespovratna podsticajna sredstava u iznosu od 30 odsto vrednosti projekta.

Ocenila je da je zainteresovanost velika i da svi mogu da se obrate Razvojnoj agenciji Srbije, gde će dobiti savete i podršku kako da pripreme biznis plan.

Predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević rekao je da će uskoro biti objavljen konkurs za dodelu 33 lokala za preduzetnike, za koje neće morati da plaćaju kiriju 24 meseca.

On je rekao da je cilj i da Grad Beograd subvencijama za poljoprivredu podstakne proizvododnja organske hrane.

Petronijević je podsetio da je počeo da radi i Naučno-tehnoločki park i kao da je Grad opredelio pet miliona dinara, koji će biti na konkursu dodeljeni mladim ljudima koji žele da razvijaju IT proizvod.

Član Upravnog odbora Srpske asojacije menadžera Dejan Randjić rekao je da je projekat „Šansa za novi početak“ pokrenut prošle godine i izrazio očekivanje da će sajam uspeti da priliži gradjanima ideju preduzetništva.

„Cilj je da razmišljaju o preduzetništvu kako načinu za zaposlenje, a ne samo kako da se zaposle kod nekog poslodavca“, rekao je on i ocenio da ljudi često ne znaju koliko novca je potrebno za početak biznisa.

Na Sajmu preduzetništva predstavljeno je 200 preduzetničkih inicijativa.

Sajam organizuje Srpska asocijacija menadžera, agencija DNA communications i Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Šansa za novi početak“.

Na sajmu su predstavljene preduzetničke ideje, koje su podeljene prema visini investicije i delatnostima na proizvodnju, usluge, trgovinu i poljoprivredu. Na sajmu je učestvovalo 15 lokalnih zajednica koje su predstavile svoje programe podrške za pokretanje malog biznisa.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...