Home VestiEkonomija Zašto je cena zlata skočila posle šokantnog izveštaja o zaposlenosti?

Zašto je cena zlata skočila posle šokantnog izveštaja o zaposlenosti?

by bifadmin

Jedno od tržišta koje je imalo najviše koristi od iznenađujućeg izveštaja o zaposlenosti u petak je zlato. Doživeli smo i da je vrh skoka cene zlata bio i veći. Dostigli smo prvi veliki tehnički nivo na USD 1.240 za uncu. Preko noći u Aziji nivo je dostigao USD 1.250 za uncu što predstavlja 50% korekcije cene od rasprodaje koju smo imali priliku da vidimo tokom celog maja.

Ipak, već sada ćemo verovatno biti svedoci konsolidacije, kaže u svojoj analizi direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso Banci, Ole Hansen. Videli smo da dolar slabi, što podržava tu odluku. Takođe smo videli i da se očekivanja oko povećanja američkih kamatnih stopa odlažu. Ovi događaji sada idu na ruku investitorima u zlato.

Tokom maja smo mogli da vidimo da, dok su investitori u terminske ugovore, i hedž fondovi smanjivali broj svojih pozicija, nastavilo se sa kupovinom proizvoda kojima se trguje na berzi. Ovo bi moglo da ukazuje da su investitori koji trguju na duži rok zabrinuti zbog činjenice da imamo bilione dolara suverenog duga kojim se trguje sa negativnim prinosom i što ih je u osnovi prisililo da potraže alternative.

Međutim, skok zlata u petak su verovatno pokrenuli hedž fondovi. Samo tokom protekle tri nedelje oni su smanjili odnos svojih dugih u odnosu na kratke pozicije za trećinu, i prema podacima američkih vlasti to je pomoglo izazivanju reakcije fondova koji su se otimali da obnove broj dugih pozicija nakon promene sentimenta iz izveštaja.

Dakle šta nam sada preostaje? Dakle, verovatno predstoji konsolidacija. Ako pogledamo grafikone, dolazimo do nivoa tehničke korekcije, a to može da ukazuje da bismo mogli da vidimo da tržište konsoliduje neki od dobitaka koje smo videli. Ole Hansen očekuje podršku između USD 1.225 i 1.230 za uncu. A ako premaši 1.250, onda će tržište zaista početi da raspravlja o tome da li bismo mogli da vidimo novi rekord u bliskoj budućnosti, zaključuje ekonomista Sakso Banke.

Pročitajte i ovo...