Home VestiEkonomija Direktor kompanije Miele o proizvodnji dugovečnih kućnih aparata

Direktor kompanije Miele o proizvodnji dugovečnih kućnih aparata

by bifadmin

Nemačka kompanija Miele formalno postoji na našem tržištu više od deceniju i po ali tek 2009. godine je oformila širi tim i započela širenje poslovanja. Tada je u njene redove došao Zoran Đurić, koji je sada na mestu generalnog direktora ove kompanije.

Miele je inače u porodičnom vlasništvu od svog osnivanja 1899. godine kada su je inženjer Carl Miele i biznismen Reinhard Zinkann osnovali radi proizvodnje separatora za kajmak u Hersbruku. Sada se međutim bavi proizvodnjom kućnih aparata za kuhinje, perionice veša i za održavanje podova, kao i uređaja za primenu u komercijalnim delatnostima i medicinskim ustanovama („Miele Professional“).

Na pitanje o skraćivanju veka trajanja kućnih aparata o kojem je nedavno B&F pisao Đurić odgovara da se “naše bake i mame verovatno sećaju vremena kada su kućni aparati trajali mnogo duže, bez obzira na to za koji se brend odlučite. Ono što ipak zaboravaljamo je to da su nekada aparati značajno više koštali. Svakako je nerealno i nije tržišno opravdano očekivati da nisku cena aparata prati visok kvalitet. Ipak, kupci su vremenom razvili očekivanje da aparati treba da koštaju upravo onoliko koliko ih većina brendova danas i ceni. Kada potrošači dođu u situaciju da njihovi relativno novi aparati prestanu sa radom zbog kvarova, a čija je popravka skupa, vrlo često i nemoguća ili neisplativa, najčešće su razočarani jer su njihova očekivanja o veku trajanja aparata izneverena. Problem nije samo skraćen životni vek aparata. Takođe je vrlo bitno i da li aparat zaista obavlja posao kome je namenjen. Često ćete čuti da su potrošači, nezadovoljni učinkom nekog aparata, pozvali servisnu službu, koja je nakon toga utvrdila da je aparat tehnički ispravan, pa potrošačima koji ne mogu da prihvate sitauciju da ispravan aparat ne služi svojoj nameni najčešće ne preostaje ništa drugo nego da pravnim sredstvima pokušaju da zaštite svoja prava, što nikada nije prijatno”.

Miele se po njegovim rečima izdvaja od konkurencije baš zato što i dalje proizvodi aparate sa životnim vekom od najmanje 20 godina. To postižu, kažu, insistiranjem na kvalitetu. Naime, pre nego što napusti proizvodni pogon, apsolutno svaki proizvedeni komad, ne samo slučani uzorak, prolazi brojne analize i testove. “MIELE je jedna od retkih kompanija koja i dalje svoje aparate, kao i najveći broj rezervnih delova, proizvodi u Nemačkoj. Ovo je posebno značajno kod delova za koje je neophodan vrhunski kvalitet kako bi se obezbedila dugotrajnost, kao što su elektronski moduli i motori”, kaže Đurić.

Pročitajte i ovo...