Home VestiEkonomija Država ponudila socijalni program za EPS, Resavicu i Železnice Srbije

Država ponudila socijalni program za EPS, Resavicu i Železnice Srbije

by bifadmin

U tri javna preduzeća, Elektroprivredi Srbije (EPS), Resavici i Železnicama Srbije, oko 6.500 radnika biće tehnološki višak i njima je ponuđen socijalni program u iznosu od 190 do 460 EUR po godini staža, pišu Novosti. Navedeno je da je država ponudila otpremnine u vrednosti jedne trećine osnovne bruto zarade koja može da se uveća do 50%.

U Železnicama Srbije su za Novosti rekli da im ponuđene otpremnine ne odgovaraju, jer će njihovi najmanje plaćeni radnici dobiti svega 130 EUR po godini staža. Sindikat tog preduzeća traži minimalne otpremnine od 300 EUR.

Predsednik Sindikata železničara, Dragan Ranđelković rekao je za Novosti da zaposleni u tom preduzeću primaju oko 35.000 dinara i da većina radnika dobija minimalac, tako da njima ne odgovara model po kojem bi dobili od 135 do 150 EUR po godini staža. Prema njegovim rečima, na šteti bili radnici, a profitirali bi direktori i načelnici.

Radnici EPS-a se još nisu izjasnili o ponuđenom modelu za isplatu otpremnina, dok bi sindikati u Resavici pristali samo ako dobiju najviši mogući iznos, pišu Novosti.

„Kod nas je prosečna plata 42.000 a kopači imaju oko 60.000 dinara“, rekao je predsednik sindikata Resavice Nebojša Milenković. Dodao je da radnicima tog preduzeća ne odgovara u potpunosti ponuđeni model za isplatu otpremnina, ali je bolji od ranijeg kada je nuđeno 200 EUR po godini staža.

„Najbitnije je da dobijemo povećanje na osnovicu od maksimalnih 50%. Samo u tom slučaju bismo potpisali nagodbu“, rekao je Milenković za Novosti.

Izvor: eKapija, Novosti

Pročitajte i ovo...