Home VestiEkonomija Grad London raspisuje oglas za posao “noćnog cara”

Grad London raspisuje oglas za posao “noćnog cara”

by bifadmin

U pokušaju da oživi svoju noćnu scenu, jer je broj noćnih klubova u glavnom gradu Velike Britanije gotovo prepolovljen, gradske vlasti Londona su se, između ostalog, dosetile da raspišu konkurs za radno mesto koje će za cilj imati da “pospešuje kuluturu noćnog života, a istovremeno doprinosi ekonomiji” ovog specifičnog privrednog segmenta.

Na zvaničnom sajtu londonske gradske uprave postavljen je oglas za “noćnog cara” (“Night Czar”), koji je postao predmet pisanja ostrvskih medija, ali i interesovanja među tamošnjim klaberima. U opisu radnog mesta navodi se radno vreme od 2,5 dana nedeljno (od petka uveče do ponedeljka ujutro).

Rast cena nekretnina, glomazna birokratija, nezadovoljni komšiluk, učinili su da se broj noćnih klubova u čitavoj Velikoj Britaniji prepolovi u poslednjoj deceniji. Prema zvaničnim podacima, u 2015. ih je bilo 1.733 u odnosu na 3.144 u 2005. Od tog broja, 35% ih je pozatvarano u Londonu.

Kontroverzni Boris Džonson, britanski ministar inostranih poslova u novoj vladi i jedan od zagovornika Bregzita, u maju mesecu, dok je još bio gradonačelnik Londona, pokrenuo je Komisiju za noćni život (The Night Time Commission), koja ima zadatak da tokom šest mesci istraživanja utvrdi koji su sve tačno razlozi za polako gašenje nekada čuvenog noćnog života u engleskoj prestonici.

Za vreme Džonsonovog mandata bilo je i predloga da se ustanovi institucija “noćnog gradonačelnika”, po ugledu na Amsterdam i San Francisko. Po svoj prilici, aktuelni gradonačelnik Londona, Sadik Kan, odlučio je da prihvati ovaj predlog, ali mu je, pritom, dodelio nešto “bombastičnije” ime, što je, barem za sada, rezultovalo velikim odjekom u javnosti.

Pročitajte i ovo...