Home VestiEkonomija Miodrag Kostić vlasnik više od 70% srpskog tržišta šećera

Miodrag Kostić vlasnik više od 70% srpskog tržišta šećera

by bifadmin

Komisija za zaštitu konkurencije uslovno je odobrila preuzimanje Star Šećera, a u čijem vlasništvu je bila Fabrika šećera u Senti od strane Sunoka. Time je zvanično Miodrag Kostić postao vlasnik još jedne šećerane u Srbiji, saznaje Blic.

Sunoko je krajem marta ove godine podneo zahtev za odobravanje ove koncentracije po skraćenom postupku. Međutim, Komisija je, zbog činjenice da Sunoko već drzi polovinu ukupnih proizvodnih i prerađivackih kapaciteta šećera u Srbiji odlučila da pokrene ispitni postupak.

Ovom transakcijom Sunoko bi istovremeno stekao i kontrolu nad njegovim zavisnim društvom, šećeranom TE-TO iz Sente i tako uvećao udeo na tržištu šećera u Srbiji.

Do sada je Kostić imao oko polovine slatkog tržišnog kolača, a kupovinom oko 20% akcija senćanske šećerane postao je, po procenama, vlasnik više od 70%, s obzirom na to da TE-TO zauzima oko petine domaćeg tržišta.

Senćanska šećerana je već neko vreme bila viđena za prodaju, a s obzirom na gubitke u prethodne dve godine, nije bilo mnogo interesovanja za nju. Nedavno je objavila je da je lane registrovala gubitak od 286 miliona dinara usled niskih cena šećera u odnosu na veliki minus od 926 miliona dinara pretrpljen 2014. godine.

Kostić sada ne poseduje samo Hellenic sugar, odnosno dve grčke fabrike – Šajkaška u Žablju i Crvenka. On je pre dve-tri godine nameravao da pazari i žabaljsku i crvenačku šećaranu, ali je Komisija za zaštitu konkurencije najpre odbila da da saglasnosnost pa je potom dozvolila prodaju, ali na kraju do nje ipak nije došlo jer, kako se pominjalo, Grci više nisu bili za to. I šećerane Hellenic sugar u Srbiji su već nekoliko godina u problemima.

U sastavu Sunoka su tri šećerane – u Vrbasu, Kovačici i Pećincima. Hellenic sugar ima dve, od kojih jedna ne radi, a italijanski Sfir je imao jednu – senćansku TE-TO, koja je sada pripala Sunoku.

Izvor: Blic, eKapija

Pročitajte i ovo...