Home VestiEkonomija U 2016. bezgotovinsko plaćanje putarine poraslo 50%

U 2016. bezgotovinsko plaćanje putarine poraslo 50%

by bifadmin

Broj vozača koji putarinu plaćaju elektronski povećao se tokom ove godine za oko 50%, ali ih je i dalje mnogo manje u odnosu na one koji za prolazak auto-putevima čekaju u redu i daju keš. Šoferi koji su imali da izdvoje 2.022 dinara za elektronski uređaj TAG, ovih dana, u sezoni godišnjih odmora, nemaju glavobolju zbog gužvi i čekanja na naplatnim rampama.

Podaci JP Putevi Srbije pokazuju da je takvih i dalje malo. Bez zadržavanja trenutno auto-putevima može da prođe svega 100.000 vozila registrovanih u Srbiji.

ENP je savremeni način beskontaktne naplate koji funkcioniše na svim deonicama auto-puteva u Srbiji. Njegova glavna odlika je jednostavnost naplate izbegavanjem gotovinskog plaćanja i nepotrebnog zadržavanja na naplatnim stanicama. Na ovaj način se skraćuje vreme i povećava broj ostvarenih transakcija za kraće vreme.

„Fizička lica mogu koristiti isključivo pripejd sistem, u kojem korisnici unapred uplaćuju iznos dopune, a prilikom svakog prolaska određena suma im se „skida“ sa računa. Mogućnost naknadnog, postpejd, plaćanja imaju samo domaća pravna lica. Korisnici plaćaju putarinu za prolaske sa TAG-om ostvarene u prethodnom mesecu. Preduzeća zaključuju ugovor sa nama i prilažu neopozivu bankarsku garanciju kao obezbeđenje za izvršenje obaveza po ugovoru“, objašnjavaju u Putevima Srbije.

Prilikom ulaska u traku za elektronsku naplatu putarine, na ulazu i na izlazu sa auto-puta, TAG odašilje zvučne signale koji obaveštavaju korisnika o uspešnosti transakcije. Ukoliko se ovaj uređaj koristi u pripejd sistemu, na ulasku vozila na auto-put na displeju se pokazuje stanje kredita, a na izlasku iznos putarine i preostalo stanje kredita. Pali se zeleno svetlo na displeju, mehanička barijera se podiže i vozilo napušta traku.

Prodaja i dopuna TAG uređaja moguća je na 61 prodajnom mestu koja se nalaze duž svih deonica auto-puteva u Srbiji, na graničnim prelazima i u većim gradovima. Distributeri su benzinske stanice NIS, Gazprom, OMV, Europetrol, kao i AMSS i Tehno Coop.

Za „registraciju“ uređaja neophodne su kopije lične karte vlasnika vozila i važeće saobraćajne dozvole automobila za koji se izdaje TAG.

Pokazatelj povećanog korišćenja ENP je i broj prodatih TAG uređaja koji je od 2007. do marta ove godine neprestano u porastu. Tako je lane prodato 32.700 uređaja, što je 94,07% više u odnosu na 2014. kada ih je prodato 16.850. Ukupan broj registrovanih korisnika TAG uređaja u Srbiji 2015. iznosio je 62.865, što je za 63,66% više u odnosu na 2014, kada ih je registrovano 38.412.

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...