Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: PKB

B&F reč nedelje: PKB

by bifadmin

Pre šest godina ugovorom o poklonu Republika Srbija prebacila je osnivačka i upravljačka prava na Beograd, a sada, posle usvajanja Zaključka o prenosu akcija na sednici Skupštine grada, PKB je opet iz gradskih prešao u ruke države.

Mnogima nije jasno zašto se Grad odrekao Poljoprivrednog kombinata koji je proglašen jednim od 17 strateških preduzeća u restrukturiranju i čija vrednost je procenjena na 330 miliona evra.

Odgovor možda leži u izjavi predstavnika Samostalnog i Nezavisnog sindikata PKB iz Padinske Skele koji da podržavaju ideju da ovo preduzeće pređe u vlasništvo države, smatrajući da se Grad Beograd kao vlasnik nije dobro pokazao.

 

pkb-2

 

No, neki strahuju da će PKB kada bude privatizovan biti prodat po niskoj ceni i da će ga dočekati velika otpuštanja, kao što je to do sada bila praksa. Sličnu sudbinu doživeo je Poljoprivredni kombinat Bečej pošto ga je kupila MK Grupa, podsećaju opozicioni političari. Da podsetimo, kompanije MK Grupa i Industrija mesa Matijević najavile su pre godinu dana da nameravaju da osnuju konzorcijum za kupovinu poljoprivrednog preduzeća PKB korporacija iz Beograda.

Ipak, prethodni pokušaj privatizacije nije bio uspešan. Agencija za privatizaciju objavila je 31. decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, a početna cena je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine oko 154 miliona evra, ali na otvaranju ponuda 2. marta 2016. nije bilo zainteresovanih. Posle toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

 

pkb

 

Javnost je ovih dana diskutovala o tome šta bi se posle privatizacije, ako ona bude sprovedena uspešno, moglo desiti sa velikim fondom zemlijšta kojim raspolaže PKB, ali pre neki dan je zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović obećao da namena zemljišta PKB-a neće biti menjana iz poljoprivrednog u građevinsko.

A zašto je to važno pokazuje podatak da PKB raspolaže zaista velikom površinom – sa nekih 30.000 hektara, što je za samo šest hiljada hektara manje od ukupne urbane površine Beograda. Drugim rečima, Beograd se odrekao još jednog Beograda i poklonio ga državi.

Osim toga, njegovo bogatstvo se ne ogleda samo u zemljištu – Kombinat raspolaže sa preko 30.000 koka nosilja, 9.000 krava, 6.000 svinja i zapošljava oko 2.000 ljudi.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...