Home VestiEkonomija Ceo rod šljive odlazi u rakiju: Rusi potpuno obustavili otkup najpoznatijeg srpskog voća

Ceo rod šljive odlazi u rakiju: Rusi potpuno obustavili otkup najpoznatijeg srpskog voća

by bifadmin

Ceo ovogodišnji rod šljive otići će u kazane za pečenje rakije. Za razliku od prošle godine, to je sada jedino rešenje da uzgajivači bar malo izvade debeli minus, jer prvi put ove sezone ni jedan jedini kilogram nije otišao u izvoz u Rusiju, gde je ranije srpska šljiva masovno plasirana.

Iako se u zasadima šljive i kupine ove godine beleže rekordni prinosi, proizvođači ovog voća hvataju se za glavu. Uzgajivači šljive kažu da sa cenom od 15 dinara po kilogramu ni izbliza ne mogu da pokriju najosnovnije troškove proizvodnje, a zbog nepovoljne cene od tridesetak dinara po kilogramu otkup kupine prekinut je usred sezone, što se ne pamti u čačanskom kraju.

Voćar Tiosav Salemović iz Lipnice kod Čačka naglašava da su prošle godine otkupljivači plaćali 40 dinara za kilogram šljive koja je izvožena u Rusiju, ali da ove sezone put ruskog tržišta nije otišao nijedan kilogram ovog voća.

Sličan problem imaju i proizvođači kupina. Neki od njih digli su ruke od berbe jer ne mogu ni da plate radnike. Voćari podsećaju da je Srbija najveći proizvođač kupina u Evropi i među četiri najveća u svetu. U dobra vremena, kažu, cena je bila i 200 dinara po kilogramu.

„Nadam se da će sledeće sezone biti bolje. Nastaviću dalje, nadam se da će biti bolja cena i da će se isplatiti proizvodnja“, navodi Stojan Nedeljković iz Milićevaca.

Branko Samardžić, direktor firme Frost Line, koja se bavi otkupom i zamrzavanjem voća, kaže da su otkupnu cenu voća odredile tržišne prilike.

„Veliki otkupljivači diktiraju pravila igre, ne samo kada je u pitanju šljiva, već i kada je reč o kupini i malini. Do sada je velika količina šljive odlazila u Rusiju. Ove godine nije bilo interesovanja ruskog tržišta i to je ključna stvar“, navodi Samardžić.

Izvor: Blic, eKapija

Pročitajte i ovo...