Home VestiEkonomija Evo zašto Danci odbijaju da im se smanji porez

Evo zašto Danci odbijaju da im se smanji porez

by bifadmin

Građani Danske plaćaju skoro najveće poreze u Evropi (tri puta veće od proseka članica OECD-a) ali su se ipak velikom većinom usprotivili ponudi vlasti da smanji davanja državi. Ne samo da su se jasno usprotivili smanjenju poreza već je i opala podrška predlagaču ove ideje – premijeru Larsu Lekeu Rasmusenu.

Naime, danska Vlada je planirala da smanji porez na prihod za pet odsto i poveća lični dohodak najsiromašnijih građana u proseku za sedam odsto. Ovo se međutim ne bi odnosilo na one sa visokim zaradama – oni koji zarađuju više od 151.000 dolara godišnje nastavili bi da plaćaju ceo iznos poreza od 58,3%. Cilj ove ideje je privlačenje kadrova u deficitarne profesije koje su slabo plaćene.
Zajedno sa smanjenjem poreza, planirano je da oni koji su dugo nezaposleni, što u njihovom slučaju znači više od godinu dana, dobijaju nagradu od 4.500 dolara ako pronađu ili prihvate neki ponuđeni posao. Danske vlasti su proračunale da bi zbog ove ideje morale da smanje podsticaje za održivo poslovanje i finansijsku pomoć za studente i višečlane porodice.

No, 60% anketiranih građana je bilo protiv ovog predloga, dok je 15% bilo uzdržano. Ovakav stav je neuobičajen u mnogim zapadnim društvima te je Blumberg pokušao da nađe objašnjenje za rezultate ankete. Prvi od njih je svakako kulturološke prirode – u danskom društvu se jako cene koncept jednakosti i principi države blagostanja koji podrazumevaju dostupnost obrazovanja i zdravstvene nege svim članovima društva. Danski mentalitet ne pridaje veliki značaj pojmovima uspeha i prestiža, stoga se razbacivanje novcem, voženje skupocenih automobila i gradnja vila, smatraju vrhunskim neukusom. Osim toga, Danci svakodnevno osećaju benefite od poreza koje uplaćuju, što kroz zdravstvo koje funkcioniše, što kroz kvalitetan socijalni sistem, i sigurnost koju im on obezbeđuje. Zato Run Štubager, profesor političkih nauka na Arhus univerzitetu, problem sa smanjenjem poreza objašnjava tako što “izgleda kao da Dancima tražite da se odreknu države blagostanja koju toliko cene, da bi imali manje poreze”.

No, s obzirom na činjenicu da Danska, ovakva kakva je, na međunarodnim rangiranjima zauzima prva mesta i po kriterijumu blagostanja i po kriterijumu sreće, njeni gađani ne žele ništa da menjaju. Možda zato i ne čudi što njihova reč za poreze, skat, tima i drugo značenje – dušica.

Pročitajte i ovo...