Home VestiIT i nauka Kompanija Ericsson prva uvodi 5G radio rešenje

Kompanija Ericsson prva uvodi 5G radio rešenje

by bifadmin

Novi dodaci Ericsson radio sistemu fokusiraju se na ključne 5G zahteve u okviru sadašnjih mreža. Prvo komercijalno 5G New Radio (NR) radio rešenje za masivne MIMO i multi-korisničke MIMO antenske tehnologije biće predstavljeno 2017. godine

Kompanija Ericsson predstavlja prvo globalno 5G NR radio rešenje za masivnu MIMO antensku tehnologiju za komercijalnu upotrebu, a prva implementacija se očekuje 2017. godine. Zajedno sa Ericsson 5G plug-in dodacima najavljenim u junu i radio sistemom Baseband 5216 koji je već u komercijalnoj upotrebi, a koji trenutno napaja Ericsson Radio Test Bed rešenje, kompanija Ericsson postaje prva koja će ponuditi sve komponente 5G pristupne mreže.

„Kako ubrzavamo razvoj ka 5G mreži, veoma je korisno to što imamo fleksibilnu radio platformu koja može da se implementira ne samo za LTE, već i za različite buduće 5G NR standarde“, komantariše Tom Kitli, potpredsednik sektora za arhitekturu i dizajn bežičnih mreža u kompaniji AT&T.

„Masivna MIMO tehnologija, poznata i kao 3D MIMO, je važan korak u evoluciji od 4G ka 5G koja se odvija u Kineskom telekomu. Srećni smo što novo radio rešenje kompanije Ericsson dolazi uskoro na tržište kao bi zadovoljilo naše potrebe i omogućilo nam da integrišemo 5G tehnologije u već postojeću mrežu“, slaže se i
Huang Juhong, zamenik direktora Instituta za istraživanja Kineskog telekoma (CMRI).

Mnogobrojni novi dodaci za Ericsson radio sistem takođe će biti predstavljeni sa ciljem da ispune ključne 5G zahteve u okviru postojećih mreža.

Kako bi pružila podršku za izgradnju nove mreže, kompanija Ericsson je kreirala prvi industrijalizovani set servisa za implementaciju mreže (Network Rollout Services). Platforma za mrežnu primenu (Network Deployment Delivery Platform) zajedno sa inovativnim procesima kompanije Ericsson omogućava kompletnu konfiguraciju, instalaciju, integraciju, ispitivanje i predaju u potpunosti proverene lokacije, a sve to se obavlja u samo jednom odlasku na lokaciju.

„Uvodimo novu hardversku opremu na kojoj će raditi 5G dodaci koje smo najavili u junu, tako da prvi operatori mogu već da krenu sa implementacijom 5G infrastrukture. Takođe, predstavljamo i inovacije koje će poboljšati kako performanse, tako i efikasnost postojećih mreža služeći se konceptima koji će se razviti u 5G mrežu“, istakao je Arun Bansal, direktor poslovne jedinice za mrežne proizvode u kompaniji Ericsson.

Nova radio rešenja, varijante opsega modulacijske frekvencije, softverske karakteristike i pojednostavljena platforma za servise omogućiće operatorima da ubrzaju svoj razvoj i poslovanje zahvaljujući Ericsson radio sistemu.

AIR 6488 kombinuje napredne antene sa velikim brojem portova kojima se može upravljati kako bi se omogućila 5G tehnologija za beamforming, masivnu MIMO antensku tehnologiju i multi-korisničku MIMO tehnologiju. Ove mogućnosti unapređuju korisničko iskustvo, a istovremeno poboljšavaju kapacitet i mrežnu pokrivenost i smanjuju smetnje. Novo radio rešenje pruža i LTE podršku, te može da se primenjuje na već postojećim mrežama.

Pročitajte i ovo...