Home VestiEkonomija Na finansijskim tržištima uglavnom mirno ove nedelje

Na finansijskim tržištima uglavnom mirno ove nedelje

by bifadmin

Nakon prošle nedelje u kojoj dugoočekivani sastanak čelnika ECB nije prouzrokovao značajnije pomake cena na finansijskim tržišta, tokom ove nedelje biće objavljeno još više važnih ekonomskih vesti koje bi mogle da uzrokuju iznadprosečno velika pomeranja cena.

Kineska Nacionalna statistička kancelarija danas objavljuje podatke o industrijskoj proizvodnji. U odnosu na prošlu godinu očekuje se porast od 6,2%, što bi bila dodatna potvrda da situacija u Kini nije tako loša kako se smatralo početkom godine. Budući da je kineska valuta vezana za američki dolar i kurs joj se ne menja mnogo, većina investitora na valutnom tržištu na dobrim podacima iz Kine profitira na jačanju australijskog dolara (Kina je glavni uvoznik australijskih sirovina) i prodajom japanskog jena (koji tradicionalno jača na loše, a slabi na dobre vesti o globalnoj ekonomiji).

Britanci će u sredu objaviti podatke o broju novih nezaposlenih osoba što je vrlo bitan indikator stanja u celoj njihovoj ekonomiji, i može dovesti do pomeranja kursa britanske funte od približno 0,5%. Smer će zavisiti od toga da li je objavljeni podatak bolji ili lošiji od očekivanog porasta broja nezaposlenih za 1.700 ljudi. Popodne istog dana će biti objavljen podatak o stanju strateških zaliha nafte u SAD. Ukoliko se ispostavi da se zalihe smanjuju, to će biti dobar pokazatelj da potrošnja nafte raste, na osnovu čega se odmah može očekivati porast cene crnog zlata, možda čak i za nekoliko odsto u roku od samo nekoliko minuta.

Švajcarska i britanska centralna banka u četvrtak odlučuju o visini kamatnih stopa. Budući da takve odluke imaju dalekosežne posledice na celokupnu ekonomiju, investitori tradicionalno burno reaguju ne samo na trenutnu promenu ili zadržavanje kamatnih stopa, nego čak i na bilo kakvu najavu da bi do promene moglo doći u budućnosti.

Na ovonedeljnim sastancima nijedna od navedenih centralnih banaka verovatno neće promeniti kamatne stope, ali moguće je da će na osnovu komentara sa sastanaka, doći do naglog pomeranja kursa funte i franka od 0,5% do 1% u odnosu na ostale valute.

U SAD u petak dolazi do objava podataka o stopi inflacije u prethodnom mesecu i poverenju potrošača. Budući je stopa inflacije najvažniji parametar pri odlučivanju centralne banke o kamatnim stopama, moguća je reakcija tržišta ukoliko dođe do značajne promene u stopi inflacije. Osim kursa dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije svetske valute, značajnije se može promeniti i vrednost američkih akcija i berzanskih indeksa.

Pročitajte i ovo...