Home VestiEkonomija Na Produktnoj berzi otvoreno tržište soje i kukuruza novog roda

Na Produktnoj berzi otvoreno tržište soje i kukuruza novog roda

by bifadmin

Otvoreno je tržište soje i kukuruza novog roda. To je vest nedelje sa “Produktne berze” u Novom Sadu. Ove dve robe su ujedno bile i jedine kojim se trgovalo u protekloj nedelji. Tržište ovih roba se još “namešta” te stoga i prodavci i kupci oprezno pristupaju trgovini, pa je i promet i ove nedelje na novosadskoj berzi bio veoma mali. Količinski promet od 400 tona robe koliko je prometovano preko organizovanog berzanskog tržišta za 11,11% manji u odnosu na prethodnu nedelju, dok je vrednost trgovane robe iznosila 9.754.250 dinara , što je usled većeg prisusutva soje kao robe veće pojedinačne vrednosti, rast od 6,46% u odnosu na finansijski promet u prethodnom nedeljnom periodu.

Cena kukuruza roda 2016. startovala je sa nivoa od 17,50 din/kg bez PDV. Kao i svake godine, prve prodaje novog roda po pravilu imaju dobru cenu, s obzirom da ona po inerciji tržišta startuje sa aktuelne cenovne pozicije kukuruza prošlogodišnjeg roda. Kako je nedelja prolazila, tako je i cena kukuruza padala, da bi se na samom kraju nedelje zaustavila na nivou od 15,70 din/kg bez PDV. Iako je pad cene tokom nedelje bio očigledan i veliki, bez sumnje da bi naši paori poslednjom trgovanom cenom od 17,27 din/kg (15,70 bez PDV) bili zadovoljni. Međutim, svi su izgledi da će se cena menjati tokom narednih nedelja, sve do nivoa koji će pre svega zadovoljiti kalkulaciju izvoznika. Inače prosečna cena prošlonedeljnog trgovanja je iznosila 18,47 din/kg (16,79 bez PDV). U odnosu na poslednju ponderisanu nedeljnu cenu kukuruza prošlogodišnjeg roda to je pad od 6,72%.

Za razliku od kukuruza, soja je počela i završila nedeljno trgovanje po istoj ceni. To je cena od 42,46 din/kg (38,60 bez PDV). Za ovo tržište se slobodno može reći da je stabilno, iako su ovo cene koje su registrovane na osnovu prvih kupoprodajnih ugovora soje novog roda. Pad cene soje novog roda od 6,85% u odnosu na poslednje trgovanje sojom roda 2015. je sasvim očekivan i uobičajen za prelazak iz jedne u drugu ekonomsku godinu.

 

produktna

 

PRODEX

Inicijalne cene novog roda kukuruza i soje, determinisale su ovonedeljno kretanje indeksne vrednosti PRODEX-a.

Kao i svaki put u ovo doba godine, sezonski pritisak ponude kukuruza i soje novog roda, doveo je do očekivanog pada cene.

Cene novog roda soje i kukuruza danas su niže za više od dva dinara po kilogramu, u odnosu na prošlonedeljne cene starog roda ove dve kulture. Shodno činjenici da je nominalni cenovni pad na oba tržišta isti, jasno je da je zbog nominalno znatno veće dinarske cene soje u odnosu na cenu kukuruza i procentualni cenovni pad kukuruza skoro dva i po puta veći od procentualnog pada cene soje.

Ovakav očekivani sezonski pad cena soje, a pogotovo kukuruza, prouzrokovao je dugo nezabeležen pad nedeljne indeksne vrednosti PRODEX-a, od čak 8,44 indeksnih poena. Današnja vrednost ovog pokazatelja od 197,39 indeksnih poena najniža je u poslednji šest meseci, a ako se trend pada cena nastavi i u narednom periodu, za očekivati je njegovu rekordnu nisku vrednost još od kraja 2014.godine.

 

SVET

Novi izveštaj USDA-a nije doneo ništa novo na tržištu žitarica, potvrđujući obilne zalihe pšenice i kukuruza za sezonu 2016./17. Međutim, svetske zalihe pšenice su revidirane na dole za 3,75 mil.t. na 249,07 mil. Svetska proizvodnja je povećana za 1,4 mil. na novi rekord od 744,8 mil.t. Pad proizvodnje u Evropi na 145,3 mil.t. je kompenzovan većom proizvodnjom u Kanadi (+0,5 mil.t.), Australiji (+1 mil.t.), Kazahstanu (+1,5 mil.t.) i Indiji (+2 mil.t.). Sa druge strane, potrošnja je povećana za 4,2 mil.t. na novi rekord od 736,7 mil.t.

Kod kukuruza su zalihe ostale velike, bez obzira na smanjenje za 1,3 mil.t. na 219,5 mil. Proizvodnja je smanjena za 1,8 mil.t. na 1.026 mil.t, dok bi potrošnja mogla biti manja za 0,5 mil. na 1.016,4 mil.t.

Iveštaj o manjem iszovzu kukuruza i pšenice krajem nedelje je dodatno oborio cene žitarica u SAD-u.

U odnosu na kraj prošle nedelje cena decembarskog fjučersa na pšenicu je niža za 1,62%, a na kukuruz za 2,81%.

USDA-ov izveštaj je doneo veći pritisak na tržištu soje. Iako je na svetskom nivou procena zaliha nešto veća za 1 mil.t. i iznosi 72 mil, iznenađenje je došlo oko procene prinosa za SAD koje su značajno veće od već procenjenog visokog nivoa. Američka proizvodnja za 2016. će dostići 114,3 mil.t. naspram 106,9 mil. kolika je bila u prethodne dve godine. USDA-ov izveštaj je početkom nedelje obarao cene roba iz soja kompleksa. Krajem nedelje je informacija o većem izvozu soje pomerila cene na gore.

U posednjih nedelju dana soja je pojeftinila za 2,15%, a sojina sačma za 3,38%.

Pad cena je zabležen i na Eropskim berzama. Pšenica je u Budimpešti jeftinija za 0,32%, kukuruz za 1,56%. U Parizu je pšenica pojeftinila za 0,63%, a kukuruz za 0,78%.

Pročitajte i ovo...