Home VestiEkonomija Poljoprivreda i domaćinstva sigurni jedino uz osiguranje

Poljoprivreda i domaćinstva sigurni jedino uz osiguranje

by bifadmin

U gradskoj opštini Sopot, na obroncima Kosmaja, „Dunav osiguranje“ organizovalo je danas Sedmu edukativnu radionicu „Žene u agrobiznisu“, na kojoj su predstavljene brojne pogodnosti osiguranja za poljoprivrednike. Mnoštvo okupljenih poljoprivrednih proizvođača i nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača organske hrane i meštana tog kraja pokazalo je zainteresovanost za mogućnosti osiguranja.

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji imaju sve više problema s prirodnim nepogodama koje im uništavaju prinose, zbog čega je njihov mukotrpan rad neophodno zaštititi, pre svega osiguranjem, ocenili su danas učesnici radionice.

Regionalni direktor kompanije „Dunav osiguranje“ Rade Badža rekao je da interesovanje za osiguranje prinosa i zemljišta nije veliko, zbog čega je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se situacija promenila. On je naveo da je od pet miliona hektara obradivog zemljišta u Srbiji osigurano svega 20 odsto.

„Poljoprivrednici moraju biti svesni odgovornosti za trud i sredstva koja ulažu u proizvodnju, država mora da podstiče stvaranje novog dohotka koji je značajan u domenu agrara i uzgajanja životinja, a osiguravači, radeći na masovnosti, treba da omoguće što povoljnije cene i uslove plaćanja premija osiguranja tako da su podjednako dostupni malim, velikim i srednjim proizvođačima“, istakao je Badža.

Ipak, kako je naveo, najveće interesovanje vlada u segmentu voćarstva i ratarstva, kao vodećih poljoprivrednih grana, jer svaki novi zasad, nova kultura ili način organizacije proizvodnje, uz korišćenje finansijskih podsticaja, obavezuje na osiguranje kao zaštitu od nepogoda.

Govoreći o pogodnostima koje kompanije „Dunav osiguranje“ nudi korisnicima, Badža je kazao da su one produkt rezultata koje imaju u određenoj oblasti osiguranja.

Za kolektivna osiguranja „Dunav“ priprema posebne pogodnosti u vidu značajnog sniženja premije, a za one što nisu imali štetu biće takođe dodatnih popusta, rekao je Badža podsetivši da „Dunav osiguranje“, kao potpisnik ugovora s Vladom Srbije, omogućava subvenciju od 40 odsto koja je uključena u cenu naplate.

On je dodao i da će broj štetnih tj. gradobitnih dana, koji je ove godine bio iznad proseka, znatno uticati na to da premije osiguranja budu usklađene s visinama štete koja je isplaćena u toku godine.

Predsednik Opštine Sopot Živorad Milosavljević rekao je da je osiguranje sastavni deo svake ozbiljne poljoprivredne proizvodnje, jer ona najviše zavisi od vremenskih uslova.

On je naveo da je područje opštine Sopot pogodno za proizvodnju, te da se stalno otvaraju novi voćarski kompleksi, ali da je pored novina koje se uvode u smislu mehaničke zaštite zasada, potrebno i osiguranje poseda i proizvoda.

Poljoprivredni proizvođač Miroslav Blagojević rekao je da skoro dve decenije osigurava svoje proizvode kod „Dunav osiguranja“ i da je izuzetno zadovoljan saradnjom. On je istakao da je tokom ove godine imao štetu od grada na lubenicama, zbog čega su stručnjaci iz osiguranja izašli na teren kako bi procenili štetu, te da sad čeka naknadu.

Poljoprivredni proizvođač Dragan Krstić iz okoline Sopota takođe ima pozitivna iskustva sa osiguranjem prinosa.

U Sopotu je danas održan i Četvrti sajam zdrave hrane „Milena Tatar“, na kome su proizvođači organske hrane izložili svoje proizvode.

Pročitajte i ovo...