Home VestiEkonomija Preporuke za unapređenje ambijenta za razvoj preduzetništva

Preporuke za unapređenje ambijenta za razvoj preduzetništva

by bifadmin

Čak 68 odsto preduzetnika u Srbiji uspelo je da izgradi brzorastuće kompanije iz prvog pokušaja, 82 odsto njih započelo je poslovanje samostalno ili u saradnji sa partnerom, a 74 odsto preduzetnika koji vode najuspešnije kompanije u Srbiji ima visoku stručnu spremu. Više od polovine njih (59 odsto) smatra da će im jedan od najvećih izazova u budućem poslovanju biti pronalazak i zadržavanje ključnog kadra, dok čak 90 odsto najuspešnijih srpskih preduzetnika ističe da bi preduzetništvo dodatno podstaklo snižavanje stope oporezivanja zarada, navodi se, između ostalog, u istraživanju „Prvi EY Preduzetnički barometar“ koje je danas predstavljeno javnosti na konferenciji u Beogradu.

Istraživanje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija EY (Ernst & Young) u okviru projekta EY Preduzetnik godine™, a podržalo ga je Ministarstvo privrede Republike Srbije u sklopu programa „Godina preduzetništva 2016“.

Ivan Rakić, generalni direktor kompanije EY u Srbiji, izrazio je tom prilikom nadu da će rezultati i ključne preporuke studije biti dobra polazna osnova za razvoj preduzetničke kulture u našoj zemlji, i rekao da su one upućene ne samo državi već i preduzetnicima i korporacijama, koji svi zajedno treba da rade na unapređenju ambijenta za razvoj preduzetništva.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović tom prilikom pozvala je i druge uspešne preduzetnike da dostavljaju svoje preporuke nadležnim institucijama, kako bi zajedno došli do najboljih rešenja.

Dušan Perović, vlasnik kompanije Termovent – Komerc d.o.o. i dobitnik prestižnog priznanja EY Preduzetnik godine za ovu godinu govorio je o izazovima sa kojima se susreću vlasnici porodičnih preduzeća u Srbiji, a Darko Budeč, osnivač kompanije Buck i prvi dobitnik ove nagrade istakao je da 64% ispitanih preduzetnika smatra da obrazovni sistem ne proizvodi dovoljno kvalifikovane kadrove: „To se lako može rešiti. Na primer uvođenjem predmeta ‘Pregovaranje’ na fakultete. Ili sličnim idejama. Moja kompanija je pre nekoliko godina samoinicijativno uvela dualno obrazovanje – mi zovemo studente kod nas na praksu i na ovaj način rešavamo problem deficita kadrova. Postoje efikasna rešenja koja ne koštaju mnogo, samo treba pokazati inicijativu“.

Ana Milić, direktorka odeljenja za poslove sa privredom ProCredit banke u Srbiji, rekla je da ova banka pomaže svojim klijentima edukujući ih i savetujući iz oblasti investiranja i upravljanja finansijama. Iz tog razloga njeni klijenti bolje posluju a samim tim i redovno vraćaju kredite – udeo prolematičnih kredita u ovoj banci u prošlom kvartalu bio je manji od tri odsto, što pokazuje da se klijenti ProCredita razvijaju na zdravim osnovama.

Osim predstavljanja rezultata studije, na konferenciji je najavljeno i otvaranje novog konkursa za program EY Preduzetnik godine™ koji će trajati do 15. novembra 2016. godine. Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano u februaru 2017. godine, a pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji će i ovaj put, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2017. godine. Kao i prethodne godine, program su podržali Ministarstvo privrede Republike Srbije, ProCredit banka, Radio Televizije Srbije, magazin Biznis & Finansije i poslovni portal eKapija.

Pročitajte i ovo...